در سیستم های کنترل هوشمند پارامتر هایی مانند دما و رطوبت توسط سنسور های پیشرفته کنترل می شود. سیستم های کنترل های هوشمند گلخانه ای ابزار های الکترونیکی هستند که با دقت بسیار بالایی داده های محیطی را اندازه گیری می کنند. در ساخت سیستم های کنترلی بسته به نیاز گلخانه ها از نرم افزار و سخت افزار های متعددی استفاده می شود. به طور مثال سیستمی که در گلخانه مسئول آبرسانی به خاک است باید بتواند میزان رطوبت خاک را با دقت بالایی اندازه گیری کند. سنسور های تشخیص دهنده میزان رطوبت در دو نوع مقاومتی و خازنی وجود دارند. هر کدام از این سنسور ها دارای مزایا و معایبی هستند. سیستم مورد نیاز دیگری که برای هوشمند کردن گلخانه مورد استفاده قرار می گیرد، سیستم تنظیم نور است. اندازه گیری میزان نور تابشی در گلخانه ها از اهمیت بالایی برخوردار است. اندازه گیری میزان تابش خورشید با استفاده از سنسور های الکتریکی تعبیه شده در این سیستم ها انجام می گیرد.
برای ساخت سیستم کنترل هوشمند گلخانه ای ابتدا به یک طراحی مهندسی تخصصی نیاز است. ساخت سیستم های هوشمند نیاز به طراحی و برنامه نویسی دارد. از برنامه های متعددی برای نوشتن الگوریتم های سیستم های کنترل هوشمند گلخانه ای استفاده می شود. داده هایی که در هر یک از سیستم ها جمع آوری می شوند در نهایت به سیستم مرکزی انتقال می یابند و توسط این سیستم پردازش می شوند. برنامه های از پیش تعیین شده در سیستم مرکزی باعث می شوند تا عملگر ها فعال شوند. عملگر ها انواع متفاوتی دارند به طور مثال پوشش مکانیزه امکان کاهش نور در گلخانه را فراهم می کند و هیتر باعث بالا رفتن دما می شود. اگر سنسور ها میزان رطوبت خاک را کمتر از میزان مشخصی تشخیص دهند، امکان آبیاری هوشمند در فواصل زمانی معین وجود دارد.
هزینه ساخت سیستم کنترل هوشمند گلخانه
هزینه ای که برای ساخت سیستم های کنترل هوشمند گلخانه ای صرف می شود بسیار متفاوت است. این تفاوت در هزینه ها بستگی به طراحی و ساخت این سیستم ها دارد. ساخت سیستم های هوشمند گلخانه ای یک ایده مناسب برای صاحبان این کسب و کارها است. با این کار علاوه بر کاهش استفاده از نیروی انسانی، بازده محصولات بالاتر می رود.
هزینه هوشمندسازی گلخانه بستگی به نوع محصولات و تجهیزات مورد استفاده در گلخانه ها دارد. سطح اتوماسیون در هوشمندسازی گلخانه ها بسیار متفاوت است. سیستم های استفاده شده در گلخانه ها دارای حساسیت بسیار بالایی هستند، زیرا در صورت معیوب یا ناکارآمد بودن آن ها هزینه های گزافی برای جبران باید پرداخت شود.
عواملی مانند نوع سیستم های تهویه ای دما، نور، سیستم آبیاری، اقلیم منطقه ای، رطوبت و ... بر کیفیت نهایی محصولات گلخانه ای تاثیر دارند. هر کدام از سیستم های گلخانه ای دارای عملکرد های متفاوتی هستند. با توجه به شرایط اقلیمی و فضایی گلخانه می توان برخی از این سیستم ها را در گلخانه پیاده نمود. برخی از تجهیزات سیستم هوشمندسازی به شرح زیر است:
- تجهیزات هوشمندسازی میزان رطوبت: پایش و ثبت داده های مربوط به رطوبت خاک توسط این سیستم انجام می شود. رطوبت مناسب برای گلخانه های بزرگ 75 درصد است. تغییر در میزان این درصد توسط سنسور های هوشمند، سنجیده می شود.
- تجهیزات دمایی گلخانه: کنترل دمای محیط گلخانه در طول فصول، از وظایف این سیستم هوشمند است. سنسور های تعبیه شده در این دستگاه تعیین می کنند که چه زمانی از تجهیزات سرمایشی و گرمایشی استفاده شود.
- سیستم تهویه گلخانه هوشمند: این سیستم باعث تهویه هوای گلخانه ای می شود و می تواند به کنترل هوشمند دما و رطوبت کمک کند. تهویه در گلخانه ها به دو روش مکانیزه و طبیعی انجام می شود.
- سیستم آبیاری گلخانه هوشمند: انواعی از کنترلر ها هستند که امکان آبیاری مکانیزه در گلخانه ها را میسر می کند. این سیستم داده های مختلف را جمع آوری می کند و با اعمال دستور های لازم، در زمان معین محصولات را آبیاری می کند.
طراحی و ساخت سیستم های گلخانه هوشمند در قیمت های متفاوت و با ابزار ها و تجهیزات متنوعی صورت می گیرد. هزینه ساخت هر نوع سیستم با توجه به پارمتر هایی مشخص می شود. در برخی از سیستم های هوشمند بعد از پایش به وسیله کنترل گرها، حضور نیروی انسانی در گلخانه ها لازم است اما در برخی دیگر نیازی به حضور کاربر نیست و تمامی مراحل توسط عملگرهای سیستم اتوماسیون در محل انجام می شود.
معرفی اجرا کنندگان و سازندگان سیستم کنترل هوشمند گلخانه
سیستم های گلخانه ای دارای انواع متفاوتی هستند و در سطح های متفاوتی به تولید می رسند و اجرا می شوند. از مهم ترین سیستم های گلخانه ای هوشمند می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- گلخانه هوشمند خانگی: در این گلخانه ها سنسور های رطوبت و دما، کنترل گرهایی برای پمپ، بخاری و ... تعبیه شده است. استفاده از این سیستم ها در گلخانه های کوچک متداول است.
- گلخانه هوشمند هیدروپونیک: در این گلخانه با حذف خاک، گیاهان در مواد مغذی و آب رشد می کنند.
- گلخانه هوشمند AVR: مدیریت این گلخانه توسط یک میکروکنترل گر انجام می شود.
- گلخانه هوشمند PLC: پی ال سی دستگاهی فوق هوشمند است که قابلیت برنامه ریزی دارد. این سیستم می تواند کلیه اقدامات لازم در گلخانه ها را مدیریت کند.
خوشبختانه امروزه شرکت ها و تولید کنندگان بسیاری در کشور ما وجود دارند که خدمات مربوط به هوشمندسازی گلخانه ها را بر عهده می گیرند. در این پروژه ها عملیات لازم برای طراحی تا اجرای این سیستم ها بر عهده این شرکت ها است. نوع سیستم هوشمند، براساس مختصات، محصول و نیازهای هر گلخانه تعیین می شود.
با انتخاب مجموعه های ارائه دهنده خدمات هوشمند سازی گلخانه ای، شما می توانید صفر تا صد طراحی تا ساخت را به آن ها بسپارید. هوشمند سازی در سطوح مختلف و با توجه به نیاز شما در گلخانه ها انجام می شود. صاحبان گلخانه با تعیین اینکه چه نوعی از سیستم هوشمند سازی گلخانه ای را نیاز دارند، شرکت های انتخاب شده را موظف به ساخت و اجرای این تجهیزات می کنند.
هزینه های مربوط به ساخت این تجهیزات در هر مجموعه با توجه به نرم افزار، سخت افزار، طراحی و اجرا کاملا متفاوت است، از این رو بهتر است تا قبل از انتخاب شرکت های ارائه دهنده خدمات، به خوبی راجع به آن ها و کیفیت کار های قبلی آن ها تحقیق شود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع سیستم های هوشمند گلخانه ای سایر مقالات دانشنامه گلخانه را مطالعه فرمایید.