آخرین رپرتاژها

فرم خبرنامه

ورودی نامعتبر

نگهداری کاکتوس در منزل(مراقبت و تیمار کاکتوس)

افراد زیادی وجود دارند که علاقه زیادی به گیاهان دارند و از این رو در خانه یا آپارتمان خود از گیاهان خانگی نگهداری می‌کنند. کاکتوس یکی از گیاهان خانگی معروف است که گیاه سرسختی به شمار می‌رود. کاکتوس برخلاف تصور برخی افراد به مراقبت‌های خاصی نیاز دارد که در ادامه این مقاله به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

شیوه‌های نگهداری کاکتوس در منزل

گیاه کاکتوس جزء گیاهان سرسخت و بیایانی محسوب می‌شود. یکی از گیاهان میخک سانان گیاه کاکتوس است. شرایط زندگی آن‌ها به گونه‌ای است که برای رشد خود به آب کم و نور آفتاب زیادی نیاز دارند. از آنجایی که کاکتوس جزء گیاهان خانگی نیز به شمار می‌رود، به رشد در آپارتمان نیز عادت کرده است اما این بدین معنا نیست که در آپارتمان نیازی به نور کافی و آب زیاد نداشته باشد. کاکتوس انواع مختلفی دارد و برای نگهداری از آن‌ها در خانه باید به مواری مثل، گلدان مناسب، خاک، نور و دمای مناسب و مورد نیاز این گیاه توجه کنید تاگیاه  بتواند در محیط آپارتمانی یک رشد خوب داشته باشد. رعایت کردن هر کدام از این موارد و فاکتور‌های رشد و نگهداری کاکتوس در خانه یا آپارتمان در پی رعایت نکات دیگری میسر می‌شود که در ادامه به توضیح جامع آن‌ها می‌پردازیم.

انتخاب گلدان مناسب برای کاکتوس

همانطور که می‌دانید گیاهان بیایانی برای رشد خود به آب زیادی نیاز ندارند و کاکتوس نیز از این ویژگی‌ جدا نیست و برای رشد خود به آب زیادی نیاز ندارد. شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که اگر آب زیادی به ریشه این گیاه برسد چه اتفاقی رخ خواهد داد؟ در جواب این سوال باید بگوییم که اگر آب زیادی به ریشه کاکتوس نفوذ یابد، باعث پوسیدگی ریشه آن و در نتیجه نابودی گیاه می‌شود. بنابراین اگر قصد دارید کاکتوس را در خانه خود نگهداری کنید باید برای آن گلدانی تهیه کنید که از جمع شدن آب در ته گلدان جلوگیری کند، در غیر این صورت طی آب دهی به کاکتوس در چند روز، مقداری از آب ته گلدان که محل ریشه کاکتوس است، جمع می‌شود و باعث آسیب و نابودی آن می‌شود. برای جلوگیری از این اتفاق، باید در کف گلدان کاکتوس شن ریخته و سپس چند سوراخ ایجاد کنید تا آب‌های اضافی که کاکتوس جذب نکرده است از آن خارج شوند. شما می‌توانید برای جلوگیری از کثیف شدن محیط ناشی از  آب‌های اضافی گلدان که از آن خارج می‌شود، از زیر گلدانی استفاده کنید. کاکتوس‌های خانگی به طور معمول دارای ریشه‌های پهن یا بلند هستند. برای کاکتوس‌هایی با ریشه پهن بهتر است از گلدان‌های کوتاه و پهن استفاده کنید. گلدان‌های کشیده و باریک نیز برای کاشتن کاکتوس‌هایی با ریشه‌های بلند و باریک مناسب هستند.

انتخاب گلدان مناسب برای کاکتوس

خاک مناسب برای نگهداری کاکتوس در منزل

شاید برایتان جالب باشد بدانید که خاک مناسب برای کاکتوس در فصل‌های مختلف، با یکدیگر فرق دارند. در فصل تابستان باید از خاک سبک‌تر برای کاشتن این گیاه استفاده کنید، زیرا کاکتوس در فصل گرما به میزان آب بیشتری نیاز دارد و این خاک برای رشد و جذب آب توسط آن مناسب است. فصل زمستان این گیاه، خاک سنگین‌تری را می‌پسندد زیرا در این فصل که فصل سردی است، کاکتوس به آب کمتری نیاز دارد. یکی از بهترین خاک‌ها برای کاشت و پرورش این گیاه این است که قسمتی از کود حیوانی، خاک برگ، خاک ذغال سنگ و دو قسمت از شن‌های ته نشین شده را با یکدیگر ترکیب کنید و کاکتوس را در آن بکارید. اگر نگران پوسیدن ریشه کاکتوس و مبتلا شدن آن‌ها به بیماری‌های قارچی هستید، حتما از خاک ذغال سنگ استفاده کنید.

دمای مناسب برای نگهداری از کاکتوس در خانه

بعضی افراد گمان می‌کنند که کاکتوس به دلیل این‌که در آب و هوای بیابانی رشد می‌کند، توانایی رشد در سایر محیط‌ها و شرایط آب و هوایی را نیز دارد. به طور مثال، کسانی که در شهر‌های بسیار گرم زندگی می‌کنند، گمان می‌کنند که کاکتوس مقاومت بالایی در برابر گرمای زیاد خواهد داشت اما برخلاف تصور این افراد، کاکتوس برای رشد خود همانند بقیه گیاهان، در هر دمایی نمی‌تواند به رشد خود ادامه دهد. کارشناسان به این نتیجه رسیده‌اند که گیاه کاکتوس در دمای ۵ تا ۴۰ درجه سانتی‌گراد توانایی رشد و زندگی را دارد و در دماهایی خارج از این میزان امکان رشد ندارند. پس کسانی که در شهر‌های بسیار گرم زندگی می‌کنند باید مراقب باشند که در فصل گرما دمای محیط رشد کاکتوس به بالاتر از ۴۰ درجه سانتی‌گراد نرسد.

 برای جلوگیری از این مشکلات لازم است محیط زندگی کاکتوس را تغییر دهید تا  گیاه از سرما یا گرمای خارج از مقاومت، در امان بماند. شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که تغییر ناگهانی محیط زندگی گیاه کاکتوس باعث آسیب آن خواهد شد یا خیر؟ در جواب این سوال باید بگوییم که نگران نباشید، یکی از ویژگی‌های چشمگیر کاکتوس سازگاری آن در محیط‌های مختلف است.

دمای مناسب برای نگهداری از کاکتوس در خانه

ترفند‌های نگهداری از کاکتوس‌ها در زمستان

همانطور که می‌دانید، گیاه کاکتوس جزء میخک سانان هستند. اکثر میخک سانان برای رشد خود به آب و هوای گرم و آب کمی نیاز دارند. این موضوع باعث شده است که برخی از افرادی که کاکتوس را در خانه‌های خود نگهداری می‌کنند نگران شوند که در آب و هوای سرد کاکتوس چگونه رشد می‌کند در صورتی که در آب و هوای مطلوب خود قرار ندارد. باید به این افراد بگوییم که نگران نباشید، زیرا کاکتوس در زمستان رشد طبیعی و همیشگی خود را ندارد و به خواب زمستانی می‌رود.

کیفیت رشد کاکتوس در فصل زمستان به کیفیت خواب زمستانی آن بستگی دارد. برای کیفیت بهتر خواب زمستانی کاکتوس از آنجایی که در این شرایط کاکتوس به آب خیلی کمی نیاز دارد، در هر ماه فقط یکبار باید به آن آب بدهید. یکی دیگر از فاکتور‌های مهم که در کیفیت بهتر خواب زمستانی کاکتوس موثر است، میزان دمای هوای اطراف آن است. دمای هوا مورد نیاز برای کاکتوس در فصل زمستان بین ۵ تا ۱۰ درجه سانتی‌گراد است. در این فصل نباید جای کاکتوس را به گونه‌ای قرار دهید که نور مستقیم خورشید به آن بتابد. هنگام خواب زمستانی کاکتوس، نور خورشید باید به طور غیر مستقیم به آن بتابد.

نور مورد نیاز برای مراقبت از کاکتوس در منزل

فضای نگهداری کاکتوس، نوع کاکتوس و فصل‌های مختلف میزان نور مورد نیاز کاکتوس را تعیین می‌کند. برخلاف تصور بعضی از افراد، در فصل‌های گرم سال مثل تابستان و بهار کاکتوس نباید در معرض نور خورشید به طور مداوم و مستقیم قرار گیرد. هنگامی که کاکتوس را در برابر نور خورشید قرار می‌دهید باید دقت کنید که رفتار و واکنش آن نسبت به نور خورشید چگونه است تا بتوانید میزان نوری که گیاه نیاز دارد را تعیین کنید.

 اگر کاکتوس را در معرض نور خورشید قرار دهید و گیاه تغییر رنگ بدهد بیانگر این است که دریافت نور خورشید برای آن مناسب نبوده است. تغییر رنگ کاکتوس به رنج نارنجی و سفید در مقابله با قرار گیری در برابر نور خورشید بیانگر این است که نوری که به کاکتوس تابیده بسیار زیاد از حد نیاز است. واکنش‌های تغییر رنگ کاکتوس در مقابله با نور خورشید برای همه کاکتوس‌ها صدق نمی‌کند. به طور مثال، زمانی که رشد کاکتوس‌های گلدار کاهش یافت به این معنی است که آن گیاه به نور خورشید بیشتری برای رشد و نمو خود نیاز دارد.

نور مورد نیاز برای مراقبت از کاکتوس در منزل

میزان آب مورد نیاز برای رشد سریع کاکتوس

اگر دقت کرده باشید، کسانی که انواع زیادی از گیاه کاکتوس را در خانه‌ خود نگهداری می‌کنند برای آبیاری آن‌ها طبق یک الگو مشخص رفتار نمی‌کنند. در واقع، گیاه کاکتوس با توجه به نوعی که دارد به میزان آب مختلفی نیازمند است. برای مثال اگر شما یک گلدان کاکتوس گوشتی و یک گلدان کاکتوس رنگی داشته باشید، برای آبیاری آن‌ها باید از میزان آب متفاوتی استفاده کنید. یکی دیگر از معیار‌ها و تفاوت‌های آبیاری انواع این گیاه به شرایط محیطی آن‌ها بستگی دارد. اگر در محیط گرم و خشک از کاکتوس نگهداری می‌کنید، باید در نظر داشته باشید که کاکتوس در این محیط به مقدار آب بیشتری نیاز دارد. اگر گلدان کاکتوس خود را در فضایی با هوای مرطوب قرار دهید، مقدار آبی که نیاز دارد نصف مقدار آبی است که در آب و هوای گرم به آن نیاز دارد. برای این که متوجه شویم کاکتوس به آب نیاز دارد یا خیر یک روش وجود دارد. در این روش با لمس کردن خاک گلدان می‌توانید تشخیص دهید که کاکتوس شما به آب نیاز دارد یا نه. به گونه‌ای که اگر خاکی که در گلدان کاکتوس لمس کردید، خیس بود از آبیاری آن خودداری کنید در غیر این‌صورت ریشه گیاه در معرض گندیدگی و نابودی قرار می‌گیرد.

تکثیر کاکتوس‌ ها در منزل

تکثیر کاکتوس‌ها در منزل اقدامی است که مورد استقبال دوستاداران گیاه قرار گرفته است. تکثیر گیاه کاکتوس فقط به کاشتن و قلمه زدن آن محدود نمی‌شود. قبل از تکثیر این گیاه حتما باید به رعایت چند نکته مهم بپردازید تا به نتیجه دلخواه خود از تکثیر کاکتوس دست یابید. تکثیر کاکتوس‌ها روش‌های مختص به خود را دارند که این روش‌ها شامل پیوند، قلمه، بذر و پاجوش است. قبل از تکثیر این گیاه باید روش مناسب آن را به خوبی بدانید.

برای رشد بهتر و کاشت مطمئن‌تر لازم است قبل از هر اقدامی برای تکثیر این گیاه، وسایلی که با آن‌ها سر و کار دارید را به وسیله مواد ضد عفونی کننده‌ای که برای گیاه ضرری ندارد، ضد عفونی کنید. برای جلوگیری از رشد قارچ‌ها در تکثیر کاکتوس، پس از این‌که قسمت مورد نیازتان را برای تکثیر کاکتوس از گیاه جدا کردید اجازه دهید که به طور کامل آن قسمت جدا شده خشک شود و سپس کاشت خود را شروع کنید. گیاه خود را قبل از تکثیر به هر روشی که در نظر دارید مثل پاجوش، قلمه و پیوند یک هفته آبیاری نکنید.

تکثیر کاکتوس‌ ها در منزل

بیماری‌های مربوط به کاکتوس ها

هر نوع گیاهی نیاز به توجه و مراقب دارد. در کمترین حالت ممکن و هنگامی که وقت کافی برای رسیدگی به کاکتوس خود را ندارید، باید یکبار در هفته ساقه و برگ‌های آن را بررسی کنید. در صورتی که در بررسی‌های خود رنگ و میزان رشد کاکتوس شما دچار تغییر شده بود، باید بدانید که احتمال دچار شدن کاکتوس به بیماری یا آفت بسیار بالا است. لازم به ذکر است، که همه این تغییرات مربوط به بیماری یا آفت‌ها نمی‌باشند. شرایط نامناسب آب و هوایی نیز باعث بروز تغییر رنگ و میزان رشد در کاکتوس می‌شود که با عوض کردن محیط گیاه و تنظیم کردن دما و نور گیاه به حالت قبل خود باز خواهد گشت. در صورتی که فضا کاکتوس را عوض کردید و به حالت طبیعی خود بازنگشت باید دریابید که این گیاه به آفت دچار شده است. در ادامه به معرفی این آفت‌ها که احتمال بروز آن‌ها در کاکتوس وجود دارد، برای شما گیاه دوستان می‌پردازیم.

آفت‌های مربوط به گیاه کاکتوس

گیاه کاکتوس وقتی که مورد حمله آفات قرار می‌گیرد، رشد آن متوقف می‌شود و برگ‌ها و خود گیاه خشک می‌شوند و از بین می‌روند. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که آفت‌ها به ساقه، برگ و ریشه گیاه هجوم آورند. این آفت‌ها را حشرات بسیار ریز تشکیل می‌دهند پس آفت‌ها موجودات بسیار ریز اما زنده‌ای هستند که می‌توانند با حمله به یک گیاه آن را به نابودی بکشانند.

یکی از این آفت‌ها که هدف آن کاکتوس است، شپشک‌ها هستند. این آفت جزء شایع‌ترین آفات گیاهان به شمار می‌رود. هجوم شپشک‌ها به کاکتوس به این شکل است که آن‌ها دور خود پیله‌ای می‌سازند و به وسیله آن به طور دسته جمعی به ریشه و برگ گیاه می‌چسبند.

کنه‌های عنکبوتی یکی دیگر از آفات کاکتوس است. این کنه‌ها به اندازه‌ای ریز هستند که تشخیص آن‌ها فقط روی برگ و ساقه کاکتوس میسر است. در بعضی از موارد وجود لکه‌های زرد یا قهوه‌ای روی گیاه کاکتوس بیانگر وجود کنه‌های عنکبوتی است.

آفت‌های مربوط به گیاه کاکتوس

روش های از بین بردن آفات

اولین اقدام برای از بین بردن آفات این است، که پس از بررسی دقیق گیاهان خود، تمامی گلدا‌ن‌های گیاهانی که دچار آفت شده‌اند را از گلدان‌های گیاهان سالم جدا کنید و با فاصله از یکدیگر نگهداری کنید. به وسیله دست یا پنبه آغشته به الکل، تمام قسمت‌های گیاه که دچار آفت شده است را پاکسازی کنید. این قسمت‌ها شامل برگ و ساقه می‌شوند. برای اطمینان خاطر از این‌که آفت‌ها از بین رفته‌اند، از آفت کش استفاده کنید. آفت کش را داخل یک قوطی اسپری ریخته و به مقدار کافی آن را بر روی تمام قسمت‌های کاکتوس اسپری کنید تا آفت‌ها از بین بروند.

گیاه کاکتوس یکی از گیاهان خانگی و محبوب به شمار می‌رود و با این‌که برخی از افراد گمان می‌کنند این گیاه سرسخت است اما نیاز به نگهداری و مراقب کافی برای در امان ماندن از آفات دارد. با استفاده از روش‌های نگهداری از این گیاه دیگر نگران به خطر افتادن سلامتی آن نباشید.

 

نوشتن دیدگاه