یکی از گیاهان پرطرفداری که این روزها در بسیاری از خانه ها و شرکت ها دیده می شود، گیاه کروتون است. این گیاه جذابیت بسیار بالایی داشته و به دلیل داشتن برگ های رنگی و جذاب، توانسته در میان تمامی سنین محبوبیت بسیار زیادی پیدا کند. البته زمانی این گیاه شاداب و جذاب خواهد بود که بتوانید از آن به درستی در خانه نگهداری کنید. نگهداری و تکثیر گیاه کروتون در خانه نیازمند توجه به یک سری نکات است که در ادامه این مقاله قصد داریم به طور کامل در مورد صحبت کنیم.
گیاه کروتون چیست؟
گیاه کروتون Codiaeum Variegatum یکی از گیاهان جذاب با برگ های سبز و بزرگ است که در گروه گیاهان دارویی داخل آپارتمانی قرار می گیرد. اگرچه به دلیل شرایط نگهداری از این گیاه، می توان آن را در حیاط و خارج از اتاق نیز استفاده کرد. با این حال اگر می خواهید طراوت و شادابی گیاه کروتون را افزایش دهید، باید تمامی نیازهای این گیاه جذاب را برآورده کنید که شامل آب، نور، رطوبت و دمای مناسب هستند.
یکی از دلایل محبوبیت این گیاه در میان مردم ایران، زیبایی آن است. اما اگر می خواهید این گیاه جذاب را برای خانه یا شرکت خودتان تهیه کنید، باید این واقعیت را بپذیرید که گیاه کروتون یک گیاه حساس است و باید دقت زیادی به نکات نگهداری از این گیاه داشته باشید. در غیر این صورت خیلی زود این گیاه خوش خط و خال با شما قهر می کند و شادابی خود را از دست خواهد داد.
نگهداری از گیاه کروتون
گیاه کروتون زمانی زیبایی دارد که شاداب باشد و برگ های آن جلا و زیبایی فوق العاده ای داشته باشند. برای اینکه بتوانید به درستی از این گیاه نگهداری کنید، باید آن را در شرایط دمایی مناسب نگهداری کنید. این رستنی به تغییر دما حساس است و نباید آن را هر بار به داخل یا خارج خانه منتقل کنید. هر زمانی که متوجه ریزش برگ های کروتون شدید، باید به سلامتی آن شک کنید. تامین رطوبت مورد نیاز این گیاه باعث می شود آن ها در معرض هجوم آفت ها و کنه های عنکبوتی قرار نگیرند. بنابراین، باید تمامی شرایط مورد نیاز برای نگهداری از کروتون را که شامل نور، رطوبت، آبیاری مناسب و هرس کردن به موقع را فراهم کنید تا این گیاه برای شما جذاب و فوق العاده بماند. در ادامه به نکات مهم برای نگهداری از این رستنی اشاره می کنیم.
- نور مناسب
هر گیاهی به نور مشخصی نیاز دارد و گیاه کروتون از جمله گیاهانی است که اگر نور کافی به آن نتابد جذاب و زیبا نخواهد بود. این گیاه باید در یک مکان پرنور قرار بگیرد ولی نباید آن را در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید. بنابراین، قرار دادن این رستنی در یک محیط نیمه سایه، بسیار مفید است. بهتر است که این گیاه در طول روز به مدت 6 الی 8 ساعت در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرد. هر چقدر بتوانید نور مناسب و غیر مستقیم آفتاب را برای کروتون تامین کنید، شاهد رشد بیشتر برگ های رنگارنگ آن خواهید بود.
- آبیاری مناسب
یکی از مهمترین نکاتی که باید برای نگهداری از گیاه کروتون در خانه به آن توجه داشته باشید، آبیاری مناسب است. خاک این گیاه باید حتما مرطوب باشد تا بتواند رشد خوبی داشته باشد. به همین خاطر شما باید در تابستان هر هفته به مدت 3 سانتی متر آب به این گیاه بدهید. البته در زمستان و فصول سرد میزان آبیاری این گیاه کاهش پیدا می کند. هر زمانی که متوجه شدید ساقه ها و برگ های جوان این گیاه در حال پژمرده شدن هستند، باید مطمئن شوید که این گیاه نیاز به آب بیشتری دارد. با این حال برای جلوگیری از آب دادن بیش از حد، هر زمان که متوجه پژمرده شدن آن شدید، عمق 5 سانتی متر از گیاه را بررسی کنید و اگر مرطوب بود، گیاه مشکلی از بابت آب دادن ندارد.
- خاک مناسب کروتون
گیاه کروتون برای داشتن رشد مناسب، نیاز به خاک باکیفیت دارد. خاکی که زهکشی مناسبی داشته باشد، مرطوب باشد و با کمپوست غنی شده باشد. باید بدانید که این گیاه به خاک اسیدی علاقه بیشتری نشان می دهد.
- دما مناسب برای نگهداری از کروتون
همانطور که قبلا هم توضیح دادیم، این گیاه به تغییر دما حساس است و باید تا جای ممکن دمای گیاه را ثابت نگه دارید. دمای مناسب برای نگهداری از این گیاه در فضای بسته بالای 15 درجه سانتی گراد است. این گیاه به سرما حساس بوده و نباید در معرض هوای سرد قرار بگیرد.
- رطوبت مورد نیاز کروتون
گیاه کروتون از جمله گیاهانی است که برای داشتن رشد مناسب، نیاز به رطوبت نیز دارد. رطوبت باعث زیباتر شدن رنگ برگ ها می شود. بنابراین، تنظیم رطوبت این گیاه بین 40 الی 80 درصد بسیار مهم است. در صورتی که رطوبت این گیاه کمتر از مقدار مورد نیاز باشد، احتمال ریزش برگ ها وجود دارد. بنابراین، اگر نتوانستید رطوبت مورد نیاز این گیاه را تامین کنید، باید برای حفظ رطوبت از دستگاه های رطوبت ساز استفاده نمایید.
- کوددهی به گیاه
برای نگهداری از گیاه کروتون در خانه باید به گیاه کود مناسبی بدهید. کودهای آهسته رهش بهترین گزینه برای این گیاه محسوب می شوند که باید در طول فصل رشد آن یعنی از اوایل اسفند تا اواخر شهریور به گیاه داده شوند. با توجه به اینکه گیاه کروتون علاقه زیادی به خاک های اسیدی دارد، می توانید از کودهایی که دارای ترکیبات اسیدی هستند برای این گیاه استفاده کنید.
- هرس
هرس کردن گیاه می تواند رشد آن را افزایش دهد. گیاه کروتون به هرس شدن واکنش خوبی نشان می دهد. به همین خاطر باید به صورت منظم و هر زمانی که متوجه تعداد زیادی ساقه و برگ شدید، آن را هرس کنید. برای این کار می توانید برگ ها و ساقه های آسیب دیده را جدا کنید.
تکثیر گیاه کروتون
با توجه به جذابیت گیاه کروتون، بسیاری از افراد تمایل دارند که تکثیر این گیاه را در خانه انجام دهند. تکثیر گیاه کروتون در هر زمان از طول سال امکان پذیر است. فقط باید شرایط دمایی گیاه را تنظیم کنید. به طوری که دمای محیط بین 21 تا 27 درجه سانتی گراد تنظیم شود. تکثیر این گیاه با بذر نتیجه چندان خوبی ندارد و باید از روش های دیگر استفاده کنید.
قلمه زدن ساقه های این گیاه برای تکثیر به راحتی امکان پذیر است. با این کار می توانید رشد گیاه اصلی را نیز تقویت کنید. برای اینکه نتیجه خوبی از این کار ببینید، می توانید انتهای ساقه را در محلول حاوی هورمون ریشه زایی قرار دهید تا شاهد رشد ریشه های آن باشید. دقت کنید که گیاه کروتون جزء گیاهانی است که ممکن است پس از قلمه زدن و تکثیر شکل متفاوتی داشته باشد. بنابراین، اگر پس از تکثیر این گیاه شاهد متفاوت بودن ظاهر آن بودید، تعجب نکنید. برای انجام مراحل تکثیر گیاه کروتون در خانه، می توانید مطابق با مراحل زیر پیش بروید:
- ابتدا یکی از ساقه های گیاهان را انتخاب کنید. ضخامت این ساقه باید به اندازه یک مداد باشد. حالا با کمک قیچی تیز و کاملا تمیز، بین 10 الی 15 سانتی متر از شاخه را با زاویه 45 درجه قطع کنید.
- دقت کنید که شاخه باید دقیقا از بالای محل اتصال یکی از برگ ها قطع شود. همچنین قلمه ای که انتخاب می کنید، حداقل باید سه برگ داشته باشد.
- در صورت موجود بودن هورمون ریشه زایی، محل برش قلمه را به آن آغشته کنید.
- قلمه کروتون را در خاک مرطوب بکارید. به گونه ای که آن در عمق بین 2 الی 4 سانتی متر قرار بگیرد.
- قلمه کاشته شده را در مکانی گرم و با نور غیر مستقیم آفتاب قرار دهید.
- در این زمان باید خاک قلمه مرطوب باشد، ولی بیش از حد آن را آبیاری نکنید.
- برای اینکه دمای مناسب گل حفظ شود، تا یک هفته آن را در یک کیسه پلاستیکی شفاف قرار دهید.
- معمولا 4 هفته زمان لازم است تا ریشه های این گیاه رشد کافی داشته باشند. هر زمانی که متوجه رشد قلمه گیاه شدید، مطمئن باشید که ریشه زایی این گیاه موفق بوده است. برای اینکه مطمئن شوید گیاه ریشه خوبی پیدا کرده است، کمی آن را تکان دهید. اگر قلمه به راحتی تکان نمی خورد، مطمئن باشید که قلمه ریشه دارد.
- در نهایت می توانید ریشه قلمه ها را در یک گلدان بزرگ تر و جدیدتر بکارید.
تعویض گلدان کروتون
گل کروتون برای اینکه رشد خوبی داشته باشد، نیاز به تعویض گلدان نیز دارد. البته زیادهروی در این کار، می تواند باعث ناراحت شدن این گل شود و آن را پژمرده کند. بنابراین، شما باید در سه سال اول رشد این گیاه هر یک سال یک بار گلدان آن را تعویض کنید. بهترین زمان برای تعویض گلدان کروتون در خانه، در بهار یا اوایل تابستان است. پس از گذشت این سه سال، بهترین زمان برای تعویض گلدان زمانی است که ریشه ها از سوراخ زهکشی گلدان خارج شده باشند. انتخاب یک گلدان بسیار بزرگ برای کاشتن این گیاه توصیه نمی شود.
مراحل تعویض گلدان کروتون
پس از انتخاب یک گلدان مناسب برای کاشتن گیاه کروتون در خانه، نوبت به آن رسیده که مراحل کاشت گیاه را در گلدان جدید انجام دهید. برای این کار در ابتدا می بایست بین 2 الی 5 سانتی متر از این گلدان را با خاک مناسب پر کنید. بخش زیادی از این خاک باید از پیت ماس تشکیل شود و رطوبت بالایی داشته باشد.
برای جدا کردن این گیاه از گلدان قدیمی، می بایست گیاه را به طرفین حرکت دهید و سپس با یک حرکت آرام گیاه را به سمت بالا بکشید. گیاه باید در وسط گلدان جدید قرار داده شود و سپس دور آن را با خاک مناسب پر کنید. دقت کنید که حدود 3 سانتی متر از خاک باید با لبه گلدان فاصله داشته باشد. آبیاری گیاه پس از کاشت آن در یک گلدان جدید بسیار مهم است.
زمستانگذرانی کروتون
فصل زمستان یک فصل حساس برای نگهداری از این گیاه است. می بایست تا حد ممکن فضای بسته را برای نگهداری از گیاه کروتون در فصل زمستان انتخاب کنید. همانطور که چندین بار در این مقاله روی این موضوع تاکید کردیم، گیاه کروتون به هوای سرد حساسیت بالایی دارد. به همین خاطر اگر در مناطق سردسیر زندگی می کنید یا فصل سرد سال است، باید آن را در محیط داخل خانه نگهداری کنید. البته به شرطی که این گیاه را در گلدان کاشته باشید.
اگر گیاه کروتون را در باغچه کاشته اید، برای جلوگیری از پژمردگی آن در فصل سرد سال، می بایست از مالچ استفاده کنید و سطح خاک اطراف گیاه را با مالچ بپوشانید. ارتفاع مالچ باید به اندازه 5 سانتی متر باشد تا بتواند از یخ زدگی این گیاه جلوگیری کند. می توانید برای نگهداری از کروتون در فصل زمستان، از پلاستیک نیز در دور این گیاه استفاده کنید. در این صورت باد شدید باعث خرابی این گیاه نخواهد شد.
آفتها و بیماریهای رایج کروتون
شناخت آفت ها و بیماری های رایج کروتون، به شما این امکان را می دهد تا به درستی از این گیاه نگهداری کنید. در ادامه به برخی از بیماری های رایج این گیاه اشاره می کنیم.
- گال طوقه
یکی از شایعترین بیماری های این گیاه، گال طوقه است. گال طوقه در واقع یک نوع عفونت باکتریایی است که می تواند گیاه کروتون را درگیر کرده و باعث برجستگی های ضخیم روی ساقه ها و رگبرگ های این گیاه شود. اگر گیاه شما به گال طوقه مبتلا شود، امکان درمان کردن آن وجود ندارد. بنابراین، باید این گیاه را از گلدان خارج کنید تا بیماری گال طوقه به سایر گیاهان شما منتقل نشوند.
- آنتراکنوز
یکی از بیماری های قارچی است که می تواند گیاه کروتون را تحت تاثیر قرار دهد، بیماری آنتراکنوز است. این بیماری باعث ایجاد لکه های قهوه ای روی برگ های این گیاه شده و می تواند درمان شود. بهترین راه برای درمان این بیماری این است که برگ ها و ساقه های آلوده را قطع کنید تا آن ها با سایر گیاهان تماس نداشته باشند. در صورتی که بیماری به بخش های زیادی از گیاه سرایت کرده است، باید از قارچ کش های حاوی مس استفاده کنید.
- حشرات گیاه کروتون
حشرات خاصی این گیاه را انتخاب می کنند که شامل شپشک آردی، کنه عنکبوتی، ریشک بال و سایر گیاهان هستند که برای مقابل با هر کدام از آن ها، می توانید از آفت کش ها استفاده کنید. صابون هایی در بازار وجود دارند که برای از بین بردن حشرات این گیاه استفاده می شوند.
گلدهی گیاه کروتون
یکی از زیبایی های گیاه کروتون، گل دهی آن است. معمولا زمانی این گیاه گل می دهد که در فضای باز نگهداری شود و به ندرت شاهد گل دهی آن در فضای بسته خواهیم بود. گل دهی گیاه کروتون زمان و یا فصل خاصی ندارد. هر زمانی که گیاه در شرایط ایده آلی قرار بگیرد، گل های کوچک و ستاره ای شکل خواهد داشت که روی ساقه بلند و نازک ظاهر می شوند.
برای اینکه شاهد گل های جذاب این گیاه باشید، باید نور کافی، خاک مرطوب و اسیدی را برای آن در نظر بگیرید. دمای نگهداری گیاه نیز باید بین 21 تا 27 درجه سانتی گراد باشد. اگر دوست دارید گل های زیبای این گیاه را ببینید، بهتر است در صورت مناسب بودن دمای بیرون از منزل، آن را به بیرون انتقال دهید. دقت کنید که این گیاه نیاز به نور مستقیم ندارد.
مشکلات رایج در نگهداری از گیاه کروتون
کروتون یکی از گیاهان حساس است که نیاز به مراقبت ویژه دارد. آفت ها، بیماری ها و قارچ های مختلف از یک طرف باعث نابودی این گیاه می شوند و از طرف دیگر شرایط آب و هوایی نامناسب نیز می توانند مشکلات زیادی را به وجود آورند. برای اینکه گیاه کروتون جذاب و شادابی داشته باشید، حتما باید نکات ذکر شده در این مقاله را مورد توجه قرار دهید. از جمله مشکلات رایجی که برای نگهداری از این گیاه وجود دارند، عبارتند از:
- تیره و کدر شدن برگ های گیاه
زیبایی گیاه کروتون به زیبایی برگ های آن است. اگر گیاه کروتون نور کافی داشته باشد، می تواند برگ های شاداب و رنگارنگی نیز به شما ارائه کند. هوای گرم می تواند باعث شود این برگ ها تیره و کدر شوند. در شرایط آب و هوایی گرم، استفاده از دستگاه های خنک کننده و رطوبت رسان می تواند به سلامت برگ ها کمک شایانی بکند.
- پیچخوردگی برگهای کروتون
گاهی اوقات ممکن است علاوه بر تیره و کدر شدن برگ های این گیاه، شاهد پیچ خوردن و جمع شدن نوک آن نیز باشید. برای اصلاح چنین شرایطی باید کوددهی را کاهش دهید تا رشد بیش از حد این گیاه متوقف شود. در برخی از موارد نیز کم نوری باعث بروز چنین مشکلی در برگ های این گیاه می شود.
- ریزش برگ
برگ های زیبای گیاه کروتون، آن را جذابتر می کنند. اگر می خواهید برگ های متعددی در ساقه این گیاه وجود داشته باشند، باید از ریزش برگ این گیاه جلوگیری کنید. اگر دمای محیط نگهداری از کروتون کاهش پیدا کند، این گیاه دچار ریزش برگ می شود. فعالیت حشرات و آفت ها و بیماری های مختلف نیز می توانند باعث بروز این مشکل شوند. بنابراین، باید حتما در صورت ریزش برگ های این گیاه، آن را با دقت بررسی کنید تا اگر تخم های ریزی در زیر برگ ها وجود دارند، تشخیص داده شوند.