کاکتوس افوربیا «Euphorbia» یکی از انواع کاکتوسها است که از خانواده Euphorbiaceae است. این کاکتوس بومی مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری جهان است و انواع مختلفی دارد. کاکتوس افوربیا دارای ظاهری متنوع است و میتواند به شکلهای مختلف، مانند کروی، استوانهای، ستونی رشد کند. همچنین، این کاکتوس دارای رنگهای مختلفی، مانند سبز، آبی، زرد، قرمز است.
کاکتوس افوربیا گیاهی مقاوم است و نگهداری از آن نسبتاً آسان است. با این حال، برای داشتن یک کاکتوس افوربیا شاداب و سالم، باید نکاتی را در نظر داشته باشید. در ادامه، به بررسی روش نگهداری از کاکتوس افوربیا میپردازیم.
روش نگهداری از کاکتوس افوربیا درخت مدادی
کاکتوس افوربیا درخت مدادی «Euphorbia tirucalli» یکی از انواع کاکتوس افوربیا است که به دلیل شکل ظاهری آن به این نام خوانده میشود. این کاکتوس بومی آفریقا و آسیا است و دارای ساقههای بلند و باریک است که شبیه به مداد هستند. کاکتوس افوربیا درخت مدادی گیاهی مقاوم و کمتوقع است و نگهداری از آن نسبتا آسان است.
- نور
کاکتوس افوربیا درخت مدادی به نور زیاد خورشید نیاز دارد. این کاکتوس را در مکانی قرار دهید که حداقل 6 ساعت در روز نور مستقیم خورشید دریافت کند. اگر کاکتوس افوربیا درخت مدادی را در مکانی کمنور قرار دهید، رشد آن کند میشود و ممکن است ساقههای آن نازک و ضعیف شوند.
- آبیاری
این کاکتوس نسبت به خشکی مقاوم است و نیاز به آبیاری زیادی ندارد. این کاکتوس را زمانی آبیاری کنید که خاک آن کاملا خشک شده باشد. در فصلهای گرم سال، به طور متوسط هر دو هفته یکبار این کاکتوس را آبیاری کنید. در فصلهای سرد سال، آبیاری را کاهش دهید و هر ماه یکبار کاکتوس افوربیا درخت مدادی را آبیاری کنید.
- دما
کاکتوس درخت مدادی به دمای متوسط و معتدل نیاز دارد. دمای مناسب برای نگهداری از آن، بین 18 تا 25 درجه سانتیگراد است. این کاکتوس در دمای زیر 10 درجه سانتیگراد آسیب میبیند.
- خاک
کاکتوس افوربیا درخت مدادی به خاکی با زهکشی خوب نیاز دارد. خاک مناسب برای نگهداری از آن، مخلوطی از ماسه، شن و خاک باغچه است. همچنین، میتوانید از خاک کاکتوس آماده نیز استفاده کنید.
- کوددهی
این کاکتوس در فصل رشد «بهار و تابستان» به کوددهی نیاز دارد. هر دو ماه یکبار، از کود مخصوص کاکتوسها استفاده کنید.
تعویض گلدان کاکتوس افوربیا
کاکتوس افوربیا بهتدریج رشد میکند و نیاز به تعویض گلدان دارد. زمانی که ریشههای کاکتوس از سوراخهای زهکشی گلدان بیرون بزنند، زمان تعویض گلدان فرا رسیده است. تعویض گلدان کاکتوس افوربیا، شامل مراحل زیر است:
- گلدانی را انتخاب کنید که فقط یک سایز بزرگتر از گلدان فعلی باشد.
- از خاک کاکتوس آماده استفاده کنید یا خودتان خاک مناسب را تهیه کنید.
- خاک اطراف ریشهها را با احتیاط جدا کنید.
- ریشههای کاکتوس را بررسی کنید و در صورت وجود هرگونه آسیب یا پوسیدگی، آنها را جدا کنید.
- کاکتوس را در گلدان جدید قرار دهید و خاک را اطراف آن بریزید.
- آبیاری کاکتوس پس از تعویض گلدان انجام شود.
تکثیر کاکتوس افوربیا
کاکتوس افوربیا را میتوان از طریق بذر یا قلمه تکثیر کرد.
- تکثیر کاکتوس افوربیا با بذر
برای تکثیر کاکتوس افوربیا با بذر، ابتدا بذرها را به مدت 24 ساعت در آب ولرم خیس کنید. سپس، بذرها را در خاک مناسب بکارید و خاک را مرطوب نگه دارید. بذرها معمولاً طی چند هفته جوانه میزنند.
- تکثیر کاکتوس افوربیا با قلمه
تکثیر کاکتوس افوربیا با قلمه آسانترین روش است. برای این کار، یک قلمه سالم و بدون آسیب را از کاکتوس جدا کنید. سپس، قلمه را در خاک مناسب بکارید و خاک را مرطوب نگه دارید. قلمهها معمولاً طی چند هفته ریشه میزنند. مراحل تکثیر کاکتوس افوربیا با قلمه به شرح زیر است:
- یک قلمه سالم و بدون آسیب را از کاکتوس جدا کنید. طول قلمه باید حداقل 10 سانتیمتر باشد.
- محل برش قلمه را با پودر قارچکش آغشته کنید تا از ابتلای قلمه به بیماریهای قارچی جلوگیری شود.
- قلمه را در خاک مناسب بکارید.
- خاک را مرطوب نگه دارید، اما از آبیاری بیش از حد خودداری کنید.
- قلمه را در مکانی روشن و گرم قرار دهید.
- خاک را مرطوب نگه دارید،
- قلمه را در مکانی روشن و گرم قرار دهید.
آفات و بیماریها در طول نگهداری از کاکتوس افوربیا
کاکتوس افوربیا به طور کلی به آفات و بیماریها مقاوم است. با این حال، ممکن است برخی از آفات و بیماریها در آن دیده شود از جمله این آفت ها و بیماری ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کنه های تار عنکبوتی: کنه های تار عنکبوتی حشرات ریز و سفیدی هستند که با تارهای نازک خود، روی برگها و ساقههای کاکتوس افوربیا تشکیل تار میدهند. این کنهها باعث زرد شدن و ریزش برگها میشوند. برای از بین بردن کنههای تار عنکبوتی، میتوانید از سم کنهکش استفاده کنید یا با آب و صابون، کنهها را از روی کاکتوس بشویید.
- شپشک های آردی: شپشک های آردی حشرات ریز و سفیدی هستند که با ترشح ماده ای چسبناک، روی برگ ها و ساقه های کاکتوس افوربیا تجمع می کنند. این شپشک ها باعث زرد شدن و ریزش برگ ها می شوند. برای از بین بردن شپشک های آردی، میتوانید از سم شپشک کش استفاده کنید یا با آب و صابون، شپشک ها را از روی کاکتوس بشویید.
- پوسیدگی ریشه: پوسیدگی ریشه بیماری قارچی است که باعث پوسیدگی ریشههای کاکتوس افوربیا می شود. این بیماری باعث زرد شدن و ریزش برگ ها می شود. برای درمان پوسیدگی ریشه، باید کاکتوس را از گلدان خارج کنید و ریشه های پوسیده را جدا کنید. سپس، کاکتوس را در گلدان جدید با خاک تازه بکارید.
سمی بودن یا نبودن کاکتوس افوربیا
کاکتوس افوربیا سمی است. شیره این کاکتوس حاوی ماده ای سمی به نام لاتکس است که میتواند باعث تحریک پوست، چشم و سیستم گوارش شود. در صورت تماس شیره کاکتوس افوربیا با پوست، باید بلافاصله محل تماس را با آب و صابون بشویید. در صورت بلعیدن شیره کاکتوس افوربیا، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. علائم مسمومیت با کاکتوس افوربیا عبارتند از:
- تحریک پوست، از جمله قرمزی، خارش و سوزش
- التهاب چشم، از جمله قرمزی، خارش و تورم
- درد شکم، حالت تهوع، استفراغ و اسهال
- سردرد، سرگیجه و بیحالی
کودکان و حیوانات خانگی بیشتر در معرض خطر مسمومیت با کاکتوس افوربیا هستند. بنابراین، در صورت نگهداری از کاکتوس افوربیا در منزل، باید آن را در مکانی دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.