آخرین رپرتاژها

فرم خبرنامه

ورودی نامعتبر

روش تهیه بذر قارچ دکمه ‌ای در منزل

پرورش قارچ، یکی از روش‌های پرسود و تقریبا مطمئن برای کسب درآمد است. البته این روش سختی‌های خاص خودش را هم دارد؛ بنابراین باید بر اساس یک‌سری اصول به پرورش آن پرداخت. به عمل آوردن قارچ و پرورش آن، چندین روش دارد. در تمام این روش‌ها وجود یک فضای کارگاهی برای نگهداری قارچ‌ها، امری ضروری است. در ادامه این مطلب چگونگی تهیه بذر قارچ دکمه‌ای را به دو ‌روش شرح می‌دهیم. اگر شما هم قصد تهیه این بذر و پرورش قارچ را دارید، با ما همراه باشید.

روش تهیه بذر قارچ دکمه ‌ای

تهیه بذر و پرورش قارچ نیاز به شرایط و مکان مناسبی دارد. به همین سبب در ابتدا و پیش از شروع، باید شرایط آن را فراهم کنید. پس از آماده‌سازی محل و شرایط، نوبت به تهیه بذر می‌رسد. در ادامه مراحل تهیه‌ی بذر را به ترتیب برای شما ذکر کرده‌ایم:

  • خیساندن گندم و غلات

در مرحله ابتدایی نیاز است غلات انتخابی خود را که می‌تواند گندم باشد، بخیسانید. سپس آن را بپزید. در این مرحله مهم آن است که برای غله، دمای ۲۵ درجه‌ی سانتی‌گراد تنظیم شود. مقدار PH غلات هم بسیار مهم است.

  • اتوکلاو غلات

اتوکلاو ابزاری در حیطه پزشکی است که از آن برای ضدعفونی کردن وسایل استفاده می‌کنند. در این مرحله نیاز است که غلات را پس از پختن، به دلیل وجود باکتری‌ها، با اتوکلاو ضدعفونی کنید. وجود این باکتری‌ها در غلات سبب می‌شود بذر قارچ در مدت زمان کوتاهی از بین برود و قارچی به عمل نیاید.

غلات و یا همان گندم را به این صورت با اتوکلاو ضدفونی ‌کنید که در ابتدا مقداری از غله را با کربنات کلسیم و یا سولفات کلسیم ترکیب کنید. پس از آن تمام محصول را، به همراه مقادیر ترکیب‌شده با سولفات کلسیم، درون کیسه پروپیلن قرار دهید و آن‌ها را درون اتوکلاو بفرستید.

  • نگهداری از بذر

پس از آنکه گندم‌ها استریل شدند، آن‌ها را درون بطری‌های استریل‌شده بریزید. حالا باید میسلیوم‌هایی که از قبل آماده کرده‌اید را هم درون بطری‌ها بریزید؛ اما میلسیوم چیست؟ میسیلیوم همان ریشه‌ قارچ است. این ریشه از رشته‌های درهم تنیده تشکیل‌شده است. وظیفه میسیلیوم جذب مواد مغذی برای رشد کامل قارچ و برقراری ارتباط برای قارچ است. اکنون باید بطری‌ها را به اتاق مخصوص انتقال دهید.  شرایط این اتاق مخصوص را در ادامه ذکر کرده‌ایم:

  1. دمای اتاق ۲۵ درجه‌ی سانتی گراد باشد.
  2. رطوبت اتاق بین 49 تا 54 درصد باشد.
  3. در اتاق نوری عبور نکند و کاملا تاریک باشد.
  4. امکان جابه‌جایی هوا در اتاق وجود نداشته باشد. در اتاق حتی به پنجره نیازی نیست.

تلقیح بذر قارچ بهتر است در زیر لامینار انجام شود. چون فن لامینار تهویه مناسبی را برای رشد بذر، فراهم می‌کند.

روش تهیه بذر قارچ دکمه ‌ای

  • مخلوط کردن

برای پرورش قارچ دکمه‌ای باید پس از گذشت ۷ روز، یکبار محصول را مخلوط کنید. نوبت بعدی مخلوط کردن محصول، برای 12 یا 13 روز بعد است. اگر به نظرتان مخلوط کردن به خوبی انجام نگرفته است، بعد از ۱۶ یا ۱۷ روز هم می‌توانید برای بار سوم محصول را هم بزنید. عمل مخلوط‌کردن برای این است که ریشه در تمام خاک پخش شوند.

  • برداشت بذر قارچ دکمه‌ای

زمانی که سفیدی را در تمام سطح گندم‌ها مشاهده کردید، بذر قارچ دکمه‌ای شما آماده است. این محصول سفیدرنگ، همان بذر قارچ دکمه‌ای شما است. بذر کاملا سالم به هیچ عنوان بوی بد و زننده‌ای ندارد. در انتها اگر لکه‌هایی رنگی، بر روی بذر مشاهده کرده‌اید، متاسفانه بذر شما غیر قابل مصرف شده‌ است.

روش تهیه بذر قارچ دکمه ‌ای

بذر قارچ دکمه‌ای با پرلیت

تولید بذر قارچ با استفاده از پرلیت را در سال ۱۹۷۱ کشف کردند. پرلیت ماده‌ای است که در دمای هزار درجه‌ی سانتیگراد افزایش حجم پیدا می‌کند. در این روش هم مواد اولیه‌ای نیاز است. ۱۴۵۰ گرم پرلیت، ۱۶۵۰ گرم سبوس گندم، ۲۰۰ گرم سولفات کلسیم،۵۰ گرم کربنات کلسیم و ۶۶۵ میلی‌لیتر آب.

این مواد را باید با یکدیگر مخلوط کنید. آن‌ها را درون شیشه‌های نیم‌لیتری ریخته و استریل کنید. ادامه این روش، همان روش استفاده از غلات است و تفاوتی ندارد. بذر تولیدشده به این روش را برای طولانی مدت می‌توایند استفاده کنید.

برای تولید بذر قارچ دکمه‌ای روش‌های مختلفی وجود دارد. در این پست دو روش را شرح دادیم. یکی از روش‌ها تولید بذر با غلات است. در این روش ضدعفونی با اتوکلاو و وجود یک اتاق مخصوص پرورش بذر ضروری است. در روش دوم هم باید از پرلیت برای تولید بذر استفاد کرد. اگر به موضوعات دیگری در زمینه گیاهان علاقه دارید، دانشنامه گلخانه مخصوص شما است.  

 

نوشتن دیدگاه