آخرین رپرتاژها

فرم خبرنامه

ورودی نامعتبر

اتوماسیون صنعتی گلخانه

تاسیس یک گلخانه همواره دارای چالش های زیادی برای افراد است. هر چه دانش و مهارت و تخصص شما در زمینه احداث گلخانه بیشتر باشد، سوددهی و بازده آن نیز بیشتر است. از این رو داشتن اطلاعات درباره دانش فنی احداث گلخانه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
افرادی که اقدام به تاسیس گلخانه می کنند به دنبال راه کار ها و ترفند های جدید برای بالا بردن بازده محصولات هستند. انتخاب راه کار های خلاقانه در گلخانه می تواند منجر به سود دهی بیشتر شود. در گذشته و حتی اکنون روش هایی سنتی برای مدیریت گلخانه ها وجود داشته است. امروزه اغلب راهکار های سنتی برای مدیریت گلخانه ها منسوخ شده است و به جای آن از اتوماسیون صنعتی گلخانه استفاده می شود. البته لازم به ذکر است که انتخاب روش های سنتی و یا مدرن برای کنترل وضعیت یک گلخانه به میزان فضا و حجم محصول نیز بستگی دارد به طور مثال برای گلخانه های کوچک استفاده از روش های سنتی به صرفه تر است. از مهم ترین معایب گلخانه های صنعتی این است که نمی توان نظارت و کنترل دقیقی بر روی آن ها داشت. با بالا رفتن حجم محصولات و همچنین تغییرات جوی کنترل تمامی مواردی مانند آبیاری، کود دهی، سم پاشی، و .. کار بسیار سختی است و همین موضوع باعث می شد که رسیدن به بازده حداکثری در گلخانه هایی که فرآیند های سنتی دارند مشکل باشد. از مشکلات دیگر گلخانه های سنتی این است که نیاز به نیروی انسانی خاص دارند و یک کارگر یا نگهبان یا حتی به تعداد بیشتر ( بسته به بزرگی گلخانه ) به طور شبانه روز باید در گلخانه حضور داشته باشد تا به امور گلخانه ای رسیدگی کنند. سیستم اتوماسیون در گلخانه ها بر اساس الگوریتم های کنترلی قابل تغییر هستند. به طور مثال این سیستم ها بر اساس حساسیت های فیزیوژیک به سه دسته تک مد، سه مد و چهار مد تقسیم می شوند.
با اطلاع از معایب سیستم سنتی گلخانه ای می توان مفهوم سیستم اتوماسیون گلخانه صنعتی را بهتر درک کرد. تمامی مشکلات و معایب یک گلخانه سنتی باعث شد تا محققان و متخصصان کشاورزی تدابیری برای حل شدن این موضوع بیندیشند.
سیستم اتوماسیون گلخانه ای راه حلی بود که برای این مشکل اندیشیده شد.

اتوماسیون صنعتی گلخانه

سیستم اتوماسیون صنعتی هوشمند گلخانه

اتوماسیون یا رباتیزه کردن به مجموعه فرآیند هایی گفته می شود که در آن با استفاده از تجهیزات و ابزار کنترلی برای بهره وری بیشتر محصولات گلخانه ای تلاش می شود. مدیران صنایع مختلف در صدد آن هستند تا با هوشمند سازی و مکانیزه کردن، گام مهمی در جهت بالا بردن بازده کاری خود بردارند. امروزه برای بالا بردن کیفیت و کمیت محصولات گلخانه ای باید از تجهیزات و ابزار اتوماتیک و مدرن استفاده کرد و روش های سنتی و قدیمی دیگر پاسخ گو نیستند. ماشین های اتوماتیک به گونه ای هستند که بخش زیادی از فعالیت آن ها به طور اتومات و خودکار صورت می گیرد و اتکای آن به نیروی انسانی بسیار کم است. انعطاف پذیری سیستم های اتوماسیون هوشمند گلخانه ای باعث شده است تا با کاهش هزینه ها و افزایش تولید بتوان سود آوری بیشتری داشت.
سیستم های هوشمند گلخانه ای در صدد برطرف کردن تمامی نیاز های یک گلخانه مانند کنترل و تنظیم پارامتر های محافظت و محیطی، مانیتورینگ و مواردی مانند ذخیره اطلاعات است.
در سیستم اتوماسیون گلخانه ای سعی بر آن است تا تمامی محدودیت ها معایب سیستم سنتی برطرف شود. این سیستم تمامی مشکلات را با استفاده از تجهیزات پیشرفته حل می کند. داده های مربوط به هر نوع محصول در این سیستم جمع آوری می شود. با سیستم اتوماسیون گلخانه بسیاری از دشواری های ناشی از کار فیزیکی نیز کاهش می یابد.
از مهم ترین مزیت هایی که سیستم اتوماسیون صنعتی هوشمند گلخانه به همراه دارد می توان به افزایش تولید گلخانه ای اشاره کرد. مدیریت برتر اتوماسیون گلخانه ای با فرآیند بهینه سازی همراه است. ایجاد اتوماسیون هوشمند برای گلخانه باعث می شود که با کمترین دخالت انسانی ، شرایط لازم برای محصولات گلخانه ای تنظیم شوند و در مواقع ضروری با محیط وفق داده شوند.
استفاده از یک اتوماسیون هوشمند و مدرن با تجهیزات پیشرفته در گلخانه های امروزی از اهمیت بالایی برخوردار است. اتوماسیون های هوشمند برای گلخانه های بزرگ و صنعتی مناسب هستند و استفاده از آن ها برای گلخانه های کوچک و خانگی توصیه نمی شود.

از مهم ترین مزایای استفاده از اتوماسیون صنعتی گلخانه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش بازده تولید در واحد سطح
  • بالا رفتن کیفیت محصول
  • بهینه سازی و کاهش مصرف سوخت
  • کاهش نیروی انسانی و کم شدن خطای انسانی
  • کمتر شدن مصرف سموم

سیستم اتوماسیون صنعتی هوشمند گلخانه

تاثیرات مثبت اتوماسیون هوشمند بر کیفیت محصولات

تاثیرات مثبتی که اتوماسیون هوشمند بر روی کیفیت محصولات دارد به دلایل زیر است:
مدیریت فضا:
برای ایجاد یک فضای مناسب در گلخانه مواردی مانند نور، دما، رطوبت، co2 و ... باید شرایط تعادلی داشته باشند. با ایجاد شرایط مطلوب حامل های انرژی مصرف کمتری دارند و کیفیت محصولات گلخانه ای به طرز چشم گیری بالا می رود. عملکرد هماهنگ تجهیزات اتوماسیون مانع از ایجاد استرس به گیاه می شود.
مدیریت انرژی:
زمانی که سیستم های تهویه و گرمایشی به خوبی کنترل شوند تا حد زیادی در مصرف انرژی صرفه جویی می شود. بسته شدن به موقع دریچه ها در زمستان و هنگام غروب از هدر رفتن انرژی گرمایی جذب شده جلوگیری می کند.
کنترل رطوبت:
کنترل رطوبت معمولا از طریق سیستم های فوگر، پد و دریچه، سرعت وزش باد، نور و ... انجام می شود. با کنترل رطوبت می توان از بیماری ها قارچی محصولات گیاهی و تنش های دمایی جلوگیری کرد.
سلامت محصولات:
زمانی که شرایط دمایی و رطوبتی در شرایط مطلوبی قرار می گیرد و گیاهان از تنش های ناگهانی به دور باشند با کاهش مصرف سموم و جلوگیری از رشد قارچ ها و سایر عوامل بیماری زا، محصولات بدست آمده ارگانیک تر و دارای سلامت بیشتری هستند.
کاهش نیروی انسانی:
در گلخانه هایی که به طور سنتی کنترل می شوند نیرو های انسانی به طور 24ساعته باید دما، رطوبت، سرعت باد و ... را کنترل کنند. با اتوماسیون هوشمند امکان کنترل این شرایط حتی از مکانی دیگر امکان پذیر است. تمامی تنظیمات گلخانه ای به صورت آنلاین قابل انجام است و با این روش استفاده از نیروی انسانی تقلیل می یابد.

با توجه به عوامل ذکر شده در این مقاله از دانشنامه گلخانه میتوان نتیجه گرفت که برای گلخانه های به نسبت بزرگ و در جهت بالا بردن میزان تولید و کیفیت محصولات گلخانه ای و همچنین کاهش هزینه های تولید باید از اتوماسیون صنعتی گلخانه استفاده نماییم.

 

نوشتن دیدگاه