گیاهان آپارتمانی به گیاهانی گفته میشوند که در محیطی کوچک و در شرایط دسترسی به نور و خاک کمی قرار دارند؛ اما با این وجود رشد خوبی دارند و به زیبایی فضای داخلی ساختمان کمک میکنند. این گیاهان نسبت به شرایط دمایی و عدم دسترسی به نور کافی مقاوم هستند و همین امر باعث محبوبیت آن ها و استفاده زیاد از این گیاهان در محیطهای آپارتمانی شده است. گیاهان آپارتمانی دارای انواع و مدل های مختلفی هستند که در اندازههای گوناگون نیز دیده میشوند. مقاومت به آفت، یکی از مهمترین ویژگیهایی است که در برخی گیاهان آپارتمانی دیده میشود. برخی از گیاهانی که دارای چنین ویژگیهایی هستند، عبارتند از: سانسوریا، فیکوس، آلوئه ورا، آسپیدیسترا و پتوس. در این مطلب قصد داریم به بررسی ویژگیهای این گیاهان و نکات مورد نیاز برای نگهداری از آنها اشاره کنیم.
ویژگیهای گیاهان آپارتمانی مقاوم به آفت
گیاهان آپارتمانی مقاوم به آفت، انواعی از گیاهان هستند که به خوبی در شرایط نامساعد و محیطهای کوچک رشد میکنند و دارای مقاومت طبیعی در برابر آفتها هستند. یکی از ویژگیهای مهم گیاهان آپارتمانی مقاوم به آفت، مقاومت آنها در برابر انواع مختلف آفتها است. این گیاهان توانایی مقابله با حشراتی مانند پشهها، کنهها، سوسکها و مگسها را دارند. آفتها میتوانند به برگها و ساقههای گیاهان آسیب برسانند یا بیماریهای قارچی و باکتریایی را منتقل کنند. با انتخاب گیاهان مقاوم به آفت، میتوانید از مشکلات احتمالی ناشی از این آفتها جلوگیری کنید و به راحتی از زیبایی گیاهان خود در محیط خانه لذت ببرید.
یکی دیگر از ویژگیهای مهم این گیاهان، نیاز کم آنها به نور است. گلهای آپارتمانی قادر به رشد در شرایط نور کم بوده و در صورت عدم تابش مستقیم نور خورشید نیز نیازهای خود را برطرف میکنند. به همین دلیل، این گلها میتوانند به خوبی در مکانهایی با نور کمتر مانند آپارتمانها و فضاهای داخلی رشد کنند.
ویژگی دیگری که گیاهان آپارتمانی مقاوم به آفت را متمایز از هر نوع گل و گیاه دیگری میکند، مقاومت در برابر شرایط دمایی است. این گلها معمولا به دماهای معتدل تا گرم عادت دارند و به خوبی در شرایط دمایی محیط داخلی ساختمان رشد میکنند. این ویژگی باعث میشود که گیاهان آپارتمانی مقاوم به آفت برای مکانهایی با دماهای متغیر و معمولی مناسب باشند. معمولا محیط داخلی ساختمانها در زمستان دارای دمایی گرم و در تابستان نیز دمای آن ها خنک است. گیاهان آپارتمانی مقاوم به آفت کاملا با این شرایط سازگار هستند.
در ضمن، مراقبت از گیاهان آپارتمانی مقاوم به آفت نسبت به گیاهان حساس، سادهتر است. آبیاری منظم و مناسب، نیاز کم به تغذیه و تعویض خاک و عدم نیاز به کنترل و دفع آفات از ویژگیهای این گیاهان هستند. با داشتن چنین قابلیتهایی، گیاهان آپارتمانی مقاوم به آفت برای افرادی که به پرورش این گیاهان علاقه دارند ولی فرصت زیادی برای رسیدگی به آنها را ندارند، بسیار مناسب هستند.
با توجه به موارد فوق، گیاهان آپارتمانی مقاوم به آفت میتوانند انتخاب مناسبی برای فضاهای داخلی و محیطهای بسته باشند. این گل و گیاهان به طور همزمان زیبایی و طراوت را برای محیط به ارمغان میآورند و به عنوان تصفیه کنندههای هوای داخلی شناخته میشوند. با انتخاب گیاهانی که به طور طبیعی در برابر آفتها مقاومت نشان میدهند، میتوانید از مشکلات مربوط به آفتها و بیماریها جلوگیری کنید و همواره محیطی پاکیزه و زیبا داشته باشید.
معرفی گیاهان آپارتمانی مقاوم به آفتهای رایج
همان طور که گفتیم، گیاهان آپارتمانی مقاوم به آفت دارای انواع مختلفی هستند. در ادامه به معرفی برخی از این گیاهان میپردازیم.
- گیاه آپارتمانی پتوس
پتوس (با نام علمی Aglaonema) یکی از گیاهان آپارتمانی مقاوم به آفت است و به طور گسترده در فضاهای داخلی استفاده میشود. این گیاه از خانواده گیاهان آراسه بوده و برگهای بزرگ و سبز تیره دارد که الگوی خطی یا نواری بر روی آنها قرار دارد. این الگوها باعث جذابیت ظاهری بیشتر پتوس میشوند.
یکی از ویژگیهای بارز پتوس این است که مقاومت قابل توجهی در برابر آفات دارد. این گیاه به طور طبیعی در برابر برخی از آفات معمول گیاهان آپارتمانی مانند پشهها، سوسکها و کنهها مقاومت میکند. این ویژگی مهم، باعث میشود که پتوس به دلیل عدم نیاز به استفاده از مواد شیمیایی آفتکش در مراقبت از گیاهان آپارتمانی، بسیار مورد توجه قرار گیرد.
- گیاه نخل ماداگاسکار
نخل ماداگاسکار (نام علمیPachypodium lamerei) یک گیاه آپارتمانی مقاوم به آفت است. این گیاه از مناطق جنوبی ماداگاسکار به عنوان یک گونه بومی میروید و به دلیل ظاهر جذاب و برگهای بزرگ و پهن شناخته میشود. نخل ماداگاسکار به نور کم نسبتاً مقاوم است و میتواند در شرایط نوری ضعیف رشد کند. البته، برای حفظ شکل و جذابیت بهتر گیاه، توصیه میشود آن را در نزدیکی منابع نور طبیعی قرار داد. از طرف دیگر، نخل ماداگاسکار مقاوم به خشکی است و نیاز کمی به آب دارد.
- گیاه دیفن باخیا
دیفن باخیا یکی از گیاهان آپارتمانی محبوب است که برگهای بزرگ و زیبا دارد و اصلیترین ویژگی آن، الگوها و طرحهای جذابی است که روی برگهای آن قرار دارند. دیفن باخیا از خانواده گیاهان آرویی یا Araceae است و اصلیترین مکان رویش آن، مناطق گرم و مرطوب آمریکا و جنوب آمریکا است. اما به دلیل ظاهر جذاب، نگهداری آسان و مقاومت طبیعی در برابر آفات، به عنوان گیاهی آپارتمانی در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از روشهای تکثیر این گیاه قلمه زدن دیفن باخیا در زمستان است که با رعایت شرایط مناسب میتوان این گیاه را به راحتی در فصول سرد هم تکثیر کرد.
- گیاه مقاوم به آفت فیکوس
گیاه فیکوس یکی دیگر از گیاهان آپارتمانی محبوب است. این گیاه ویژگیهایی دارد که آن را به یک گزینه مناسب برای محیطهای داخلی تبدیل میکند. یکی از مزایای گیاه فیکوس مقاومت در برابر آفات است. یعنی این که احتمال دچار شدن به آفتها و بیماریهای گیاهی در آن کمتر است. البته این امر با رعایت مراقبتهای مناسب امکان پذیر است.
نکات نگهداری از گیاهان مقاوم به آفت
نگهداری صحیح از گیاهان مقاوم به آفت میتواند به حفظ سلامت و رشد بهتر آنها کمک کند. برخی از مهمترین نکات در خصوص نگهداری گیاهان مقاوم به آفت عبارتند از:
- انتخاب گونههای گیاهی مقاوم
- فراهم کردن شرایط بهینه مانند آب کافی، نور مناسب، خاک و غیره
- مانیتورینگ منظم
- استفاده از روشهای طبیعی کنترل آفت
- پاکسازی منظم
- استفاده از کودهای طبیعی و تغذیه مناسب گیاه
راهکارهای مقابله با آفت در صورت بروز
با وجود این که گیاهان مقاوم به آفت در برابر آفات و حساسیتهای محیطی مقاوم هستند؛ اما گاهی اوقات و در شرایط مختلف، تحت تاثیر این عوامل قرار میگیرند. در صورت بروز چنین اتفاقاتی، لازم است که موارد زیر را رعایت کنید:
- انتخاب مکان مناسب
- آبیاری منظم و دورهای
- جداکردن برگهای آلوده به آفات
- مراقبت منظم
در صورت لزوم، میتوانید از محصولات ضدآفت استفاده کنید؛ اما حتما دستورالعملها و راهنماییهای استفاده را به دقت مطالعه کنید و محصولات را به طور صحیح و با رعایت ایمنی استفاده نمایید تا نتایج عکس نشان ندهند. توجه داشته باشید که استفاده از محصولات ضدآفت آخرین راه حل است و باید بهطور مناسب استفاده شوند.