یکی از سوالات متداول در حوزه کشاورزی و باغداری این است که آیا قند برای ریشه زایی گیاهان خوب است؟ اگر میتوانستیم با بله یا خیر به این پرسش جواب دهیم، قطعا وقت شما را بیش از این نمیگرفتیم. ایده افزودن آب قند به تغذیه رستنیها از این فرض به وجود آمد که این ماده موجب رشد آنها خواهد شد. اما بد نیست، بدانید که استفاده از آب قند برای گیاهان ملاحظاتی دارد که در این مطلب به تشریح آن خواهیم پرداخت.
از آبقند برای شوک پیوند استفاده نکنید
گیاهان مانند انسانها برای سوختوساز قند، دستگاه گوارش ندارند. همچنین نباتات قندی به نام گلوکز را تولید میکنند که یک مونوساکارید است و به راحتی تجزیه میشود. ریشه گیاهان علاوه بر اینکه قدرت جذب قند را ندارند، بلکه این ماده مانع از جذب آب توسط ریشهها میشود. همانطور که میدانید، عدم جذب آب توسط رستنیها نیز منجر به پژمرده شدن و در نهایت از بین رفتن نباتات خواهد شد.
گیاهان هم فتوسنتز و هم تنظیم میزان گلوکز مورد نیازشان برای رشد را خود انجام میدهند. نیاز نباتات به گلوکز بسته به سن آنها متغیر است. برای مثال گلهایی که تازه بالغ شدهاند، معمولا به گلوکز بیشتری نسبت به نمونههای مسنتر دارند. به یاد داشته باشید که وجود مقدار بیش از اندازه این ماده کمکی به روند رشد نباتات نمیکند. در ضمن، خاک اشباع شده با محلول گلوکزی، میکروارگانیسمهای مضر را جذب کرده و به سلامت رستنی آسیب میزند.
در کل هیچ شواهد علمی مبنی بر تاثیرات مثبت گلوکز محلول در آب بر سلامت گونههای مختلف رستنی وجود ندارد. برعکس، تحقیقات نشان میدهند که تغذیه نباتات با محلول گلوکزی ممکن است که به سلامت آنها آسیب رساند و حتی آنها را از بین ببرد.
مضرات مطرح شده درباره اثرات آب قند درباره تلاش برای سر حال کردن نباتات، درباره شوک پیوندی نیز صدق میکند. پژمرده و پلاسیده شدن نباتات بعد از عمل پیوندزنی به دو علت رخ میدهد. دلیل اول این است که برگهای رستنی در اثر تماس با نور خورشید زیاد به سرعت سوخته و قادر به فتوسنتز کردن نیستند. در واقع باید گیاه پیوند زده شده را به مرور به محیط جدید عادت داد. دلیل دوم این است که احتمالا ریشهها در حین انجام پیوندزنی آسیب دیده و نمیتوانند آب و مواد مغذی مورد نیاز خود را جذب کنند.
بنابراین با قاطعیت میتوان گفت که آب قند هیچ تاثیری روی رشد گیاهان دچار شوک پیوندی ندارد. حتی ممکن است که گلوکز محلول در آب وضع نباتات پیوند خورده را نیز بدتر از قبل کند. در بسیاری از مواقع، این رستنیها خودبهخود بهبود مییابند، بنابراین بهتر است که به گیاه خود زمان داده و آن را به خوبی آبیاری کنید. همچنین در طول این مدت گیاه را از آفتاب شدید محافظت کرده و از بیشتر شدن سوختگی برگهای آن جلوگیری کنید.
استفاده از آبقند برای جذب گردهافشانها
تحقیقات مفصلی درباره تاثیر استفاده از محلول آب قند روی گیاهان برای جذب حشرات مفید صورت گرفته است. بر طبق نظر محققان گلوکز مانند شهد مصنوعی عمل کرده و توربالهای بالغ، پینهدوز و سوسکچههای آفت بالغ را جذب میکند. همچنین این ماده مورد علاقه سنها، شبگزها و سنجاقکهای بالغ نیز است. البته این موضوع بدین معنی نیست که باید حتما به نباتات خود محلول گلوکزی بپاشید.
بهتر است که به عنوان یک باغبان، گیاهان بومی را برای نگهداری انتخاب کنید که خودبهخود گردهافشانها و حشرات مفید را جذب میکنند. این سری از نباتات گلوکز را از طریق فتوسنتز و بدون نیاز به دخالت انسان تولید خواهند کرد. همچنین نگهداری از گونههای بومی در تنوع زیستی نیز تاثیر قابل توجهی دارد.
برای نگهداری از گلهای مختلف در ابتدا مطمئن شوید که میزان کافی آب و نور به آنها میرسد یا خیر. زیرا تنها در صورت بهرهمندی از نور و آب کافی است که نباتات فتوسنتز انجام میدهند. بهترین روش برای تامین مواد مغذی مورد نیاز نباتات دادن کود مناسب به آنها است. برای این منظور میتوانید کودهای همه منظوره یا کودهای حاوی نیتروژن را انتخاب کنید؛ چرا که این محصولات موجب افزایش رشد برگها میشوند. همچنین کودهایی که فسفر بیشتری دارند، نباتات را تحریک به گلدهی میکنند.
در هنگام کود دادن به نباتات از دستورالعملهای موجود پیروی کنید، زیرا کود دادن بیش از حد لزوما برای آنها خوب نیست.