اگر شما هم در آپارتمان خود گل و گیاه نگهداری میکنید، حتما به گل پتوس علاقهمند هستید. این گیاه آپارتمانی به واسطه ظاهر زیبایش، طرفداران زیادی دارد. اما گاهی رشد این گیاه متوقف می شود. با این حال، با ریشهیابی علت این مشکل و حل آن، میتوان شاهد رشد مجدد آن شد.
گل پتوس دارای برگ های قلبی شکل است و تا جایی که سقف باشد میتواند بالا برود. این گیاه تزئینی انواع مختلفی دارد. همچنین این گیاه نیاز مشخصی به نور، آب و کود دارد. کمبود هرکدام از این موارد میتواند باعث کاهش یا توقف رشد پتوس شود. در این مقاله، علت های رشد نکردن گل پتوس در آپارتمان را بررسی می کنیم.
چرا گل پتوس رشد نمیکند؟
گل پتوس با وجود زیبایی و ظاهر فوق العاده خود، نیازمند شرایط مناسب برای رشد است. گاهی قلمه آن و گاهی خود گیاه رشد نمیکند و آرام آرام زرد می شود. این عدم رشد ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. با یافتن علت عدم رشد و برطرف کردن آن، گل پتوس مجددا رشد خود را آغاز می کند.
در یک مورد، قلمه پتوس ممکن است رشد نکند. بهتر است پتوس را ابتدا در آب ریشه دار کرد و سپس در خاک قرار داد. این کار تضمین می کند که گیاه در خاک گلدان رشد کند. اگر باز هم رشدی مشاهده نشد، بهترین کار عوض کردن خاک گلدان با خاکی است که کیفیت بهتر و مواد مغذی بیشتری داشته باشد.
هر گیاهی برای رشد خود نیازمند مواد مغذی در خاک است. در صورتی که خاک گلدان فاقد مواد مغذی کافی (نیترات و مواد معدنی) باشد، رشد گیاه متوقف می شود. بهترین راه برای حفظ مواد مغذی گیاه، کوددهی منظم به آن، ترجیحا در فصول رشد گیاه است. به همین سبب، در صورتی که توقف رشد پتوس را مشاهده کردید، اولین مرحله بررسی خاک آن است. اگر ترکیب خاک مناسب نبود، حتما خاک را عوض کنید.
همچنین اگر گلدان کوچک باشد، این امکان وجود دارد که رشد پتوس محدود شود؛ چرا که ریشه پتوس نیازمند رشد زیادی است. اگر گیاه شما به قدر کافی رشد کرده و سپس رشدش متوقف شده، یکی از اقدامات تعویض گلدان آن و انتخاب گلدانی بزرگتر است.
گل پتوس، نیازمند نور زیاد و طولانی است. با این حال بهتر است این نور مستقیم نباشد. اگر نور کافی به گیاه نرسد، باعث میشود رشد گیاه محدود شود. بهتر است گلدان گیاه پتوس در کنار پنجره ای که نور مستقیم خورشید را دریافت میکند نباشد. بلکه با فاصله از آن قرار بگیرد. یکی دیگر از عوامل توقف رشد نیز جابجایی گلدان است. گل پتوس در صورت جابجایی ممکن است تا چند روز رشد نکند. اما پس از عادت کردن به شرایط جدید رشد خود را آغاز می کند.
آب دهی کم یا آب دهی زیاد نیز باعث تاثیر منفی بر رشد گیاه پتوس می شود. پس از هر بار آب دهی، تا زمانی که خاک تا عمق سه سانتیمتری مرطوب است، از آب دهی مجدد خودداری کنید. اگر گلدان خیلی خشک باشد، ریشه نمی تواند مواد مغذی را جذب کند. به همین دلیل، آبیاری این گیاه باید منظم باشد.
راه حل درمان توقف رشد پتوس چیست؟
تا به اینجا، دلایل مختلف رشد نکردن پتوس را بررسی کردیم. اما هرکدام از این دلایل راه حل های ساده ای دارند. در اینجا چند راه حل کلی برای درمان توقف رشد پتوس را نام می بریم:
- تهیه خاک مناسب: بهترین ترکیب خاک برای رشد پتوس، ترکیبی از ماسه، پرلیت، کمپوست و اندکی کود است. این نوع خاک باعث می شود پتوس بهینه ترین رشد را داشته باشد. البته انتخاب کود نیز اهمیت خاص خود را دارد. بهتر است در فصل رشد (بهار و تابستان) ماهی دو نوبت به پتوس کود بدهید.
- جابجایی گلدان: در صورتی که مشکل رشد آن، عدم نور کافی یا وجود نور مستقیم باشد بهتر است مکان گدان را عوض کنید. با توجه به آنچه گفته شد، بهترین نوردهی برای گل پتوس، نوری غیرمستقیم و طولانی است. بنابراین، مناسب ترین مکان آن با فاصله از پنجره نورگیر است.
- تعویض گلدان: اگر عدم رشد گیاه پتوس به خاطر کوچک بودن گلدان و کمبود فضا برای رشد ریشه است، باید گلدان بزرگتری انتخاب کنید. توجه داشته باشید که در هنگام جابجایی، ریشه پتوس آسیب نبیند و خاک گلدان جدید نیز ترکیب مناسبی داشته باشد. بهتر است تا دو هفته پس از جابجایی کوددهی انجام نشود.
- برنامه منظم آبدهی: اگر خاک گلدان کاملا خشک باشد، رشد گیاه متوقف می شود پس باید همواره آب کافی به گیاه رساند. با این وجود، اگر به صورت غرقابی آبیاری شود، گیاه کاملا پوسیده می شود. بعد از آبیاری گلدان، تا زمانی که خاک گلدان تا عمق سه سانتی متری مرطوب است، گل پتوس نیاز به آبیاری مجدد ندارد. پس از خشک شدن از این عمق، آن را در حد نیاز آبیاری کنید.
توجه داشته باشید پس از انجام موارد فوق به گیاه زمان بدهید. مخصوصا پس از جابجایی و تعویض خاک، گل پتوس تا مدتی رشد نمیکند و مجددا رشد خود را بعد از عادت کردن به شرایط جدید از سر می گیرد.