امروزه انسانها به دلیل تغییر سبک زندگی و مشغله زیاد از باغچههای بزرگ و پر از گل دور شدهاند. به همین دلیل، برخی از افراد تلاش میکنند که با نگهداری از گیاهان آپارتمانی، اندکی این فضای خالی را پر کنند. اما باز هم مشغله باعث میشود که گلها و گیاهان با کمتوجهی خشک شده و از بین بروند. شاید چاره کار پرورش و مراقبت از گیاهان آپارتمانی مقاوم به کم آبی باشد.
این رستنیها تحمل بیشتری نسبت به نور و آب کم دارند و مقاومت بیشتری از خود در برابر سرما و گرما نشان میدهند. در این مطلب با دانشنامه گلخانه همراه باشید تا شما را با چند نمونه از این نباتات زیبا و در عین حال مقاوم آشنا کنیم.
کدام گیاه در مقابل کم آبی مقاوم است
در میان گونههای مختلف گیاهی، گلهای آپارتمانی وجود دارند که نسبت به آبیاری کم حساس نیستند. این نباتات توانایی تحمل خشکی را به مدت محدود دارند و میتوانند تا نوبت آبیاری بعدی منتظر بمانند. البته دقت داشته باشید که آب یک عنصر مهم برای زنده ماندن موجودات زنده است. بنابراین اگر رستنیهای مقاوم نیز به مدت چند هفته و به طور مداوم خشکی بکشند، به طور قطع از بین میروند.
سانسوریا
سانسوریا ( Snake Plant) یا گیاه مار لقب بهترین گیاه را برای افراد فراموشکار کسب کرده است. نحوه نگهداری از این رستنی بسیار آسان است و علاوه بر نیاز به آبیاری کم به نور اندک نیز مقاوم است. سانسوریا برای افرادی مناسب است که به دلیل مشغله زیاد دوره آبیاری گیاهان را فراموش میکنند.
در واقع این دسته از نباتات به دلیل سازگاری بالا با میزان روشنایی کم برای محیطهای اداری، شرکتها، بانکها و دفاتر کم نور انتخاب خوبی به شمار میروند. همچنین افراد مبتدی در زمینه باغبانی نیز به دلیل نگهداری آسان سانسوریا میتوانند آن را انتخاب کنند.
به شما پیشنهاد میکنیم که یک گلدان پر از سانسوریا را داخل خانه به ویژه اتاق خواب خود قرار دهید؛ زیرا این رستنی با تولید اکسیژن بیشتر به تصفیه هوا کمک مینماید. سانسوریا میتواند به طور موثر گازهای سمی موجود در هوا مانند بنزن و فرمالدئید را به دام بیندازد.
کاکتوس
کاکتوس (Cactus) در دنیا به گیاه مقاوم به نور و کم آبی معروف است و انواع متنوع گونههای آن در تمام فصول سال سبز هستند. یکی از گونههای پرطرفدار کاکتوس، کاکتوس طلایی است که به آبیاری کمی در طول سال نیاز دارد. این رستنی، بومی مناطق کویری ایران است و رشد بسیار آهستهای را طی میکند. از آنجایی که کاکتوس طلایی به مراقبت و آبیاری خاصی نیاز ندارد، انتخابی مناسب برای نگهداری در آپارتمان به حساب میآید.
یکی دیگر از رستنیهای کم آب و البته پرطرفدار، کاکتوس گوشتی نام دارد. این نوع کاکتوس تنوع زیادی دارد و دست شما برای انتخاب آن بسیار باز است. البته در هنگام انتخاب کاکتوسهای گوشتی باید میزان نور مورد نیاز آنها را در نظر داشته باشید. اگر قصد نگهداری از کاکتوس گوشتی را در خانه دارید، حتما آن را در زیر نور مستقیم خورشید قرار دهید. در غیر این صورت، نور مورد نیاز این گیاه را باید با نور مصنوعی تامین کنید.
آلوئهورا
آلوئهورا (Aloe vera) یکی دیگر از گیاهان آپارتمانی مقاوم به کم آبی است که به دلیل زیبایی و فواید سلامتی خود محبوبیت زیادی در میان افراد مختلف دارد. برای مثال ژل موجود در این گیاه برای درمان سوختگی، بریدگی، آفتاب سوختگی و سایر تحریکات پوستی مفید است.
علاوه بر اینکه آلوئه ورا یک رستنی خانگی مقاوم به خشکی است، یک گیاه سرشار از آب بسیار بخشنده نیز محسوب میشود. شما تنها باید گلدان آلوئهورا را در یک مکان روشن و آفتابی در خانه خود قرار دهید و ببینید که چگونه این گیاه به تنهایی میتواند از خود مراقبت کند. این دسته از نباتات فقط در صورت خشک شدن کامل خاک خود نیاز به آبیاری دارند. پوسیدگی ریشه رایجترین مشکل بوته آلوئهورا است؛ بنابراین از بیش از حد آب دادن آن بپرهیزید.
زاموفیلیا
زاموفیلیا ( ZZ Plant) بومی مناطق شرقی قاره آفریقا است و میتواند در محیطهای خشک و پایدار به رشد خود ادامه دهد. بنابراین نیازی نیست که نگران تامین رطوبت این رستنی باشید. گیاه یاد شده به خاطر فرم زیبای برگها و ساقههایش گیاهی لوکس به حساب میآید. البته لازم به ذکر است که ساقههای زاموفیلیا به صورت افقی رشد میکنند؛ لذا برای بزرگ شدن به فضایی با سقف بلند نیاز ندارد.
همانطور که بیان شد، این رستنی میتواند تا چندین هفته خشکی را تحمل کند. بنابراین زاموفیلیا برای خانههای کم نور و افرادی که زمان آبیاری گلها و گیاهان خود را از یاد میبرند، بسیار مناسب است. ریشههای این نبات به شکل غده هستند و آب را در خود ذخیره کرده و در زمان خشکسالی از آن استفاده میکنند. به همین دلیل زاموفیلیا مقاومت بالایی در برابر خشکسالی از خود نشان میدهد. همچنین درختچه مذکور با نور کم نیز سازگار است و حتی در مکانهای تاریک نیز به خوبی رشد مینماید.
کالاتیا
کالاتیا (Calathea) گونههای مختلفی دارد که برگهای اکثر آنها دارای طرحهایی شبیه پوست خزندگان هستند. این رستنی تمایل به قرارگیری مستقیم در زیر نور خورشید ندارد و نور زیاد را نمیپسندد. همچنین میزان نور دریافت شده توسط کالاتیا روی میزان آب مورد نیاز آن نیز تاثیر میگذارد. در واقع گیاه مذکور در محیطهای کم نور به آب کمتر و در محیطهای پرنور به آب بیشتری احتیاج دارد. بهتر است که این گل را در شرایط کم نور و با حفظ رطوبت خاک پرورش دهید. همچنین آبیاری منظم کالاتیا و استفاده از آب ولرم به رشد و تکثیر آن کمک میکند.
سیکاس
سیکاس (Sago Palm) از زمان دایناسورها تا امروز وجود داشته است و فراموش کردن نوبت آبیاری تهدیدی برای آن به حساب نمیآید. این رستنی برای افرادی مناسب است که میخواهند حس و حال مناطق گرمسیری را به خانه خود بیاورند.
سیکاس برای زنده ماندن احتیاج دارد که خاکش کاملا زهکشی شده باشد و مانند سایر گیاهان آپارتمانی مقاوم به کم آبی به آبیاری بیش از حد حساس است. آب زیاد منجر به پوسیدگی ریشه رستنی میشود. توجه داشته باشید که این گیاه با وجود داشتن ظاهری زیبا و مقاومت بالا، سمی است؛ بنابراین باید آن را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگهداری کنید.
دراسنا
دراسنا (Dracaena) یکی از شناخته شدهترین گیاهان خانگی مقاوم است که میتواند در هر شرایط آبوهوایی به حیات خود ادامه دهد. این گیاه هم در مقابل کم آبی مقاومت بالایی دارد و هم در محیطهایی با روشنایی بسیار اندک زنده میماند. به همین دلیل نگهداری از دراسنا را به افرادی توصیه میکنیم که وقت کافی برای پرورش گیاهان ندارند یا در این زمینه تازهکار هستند.
البته به یاد داشته باشید که رستنی مذکور به خشکی حساس است. بنابراین باید در طول زمستان یک بار در هفته و در طول تابستان دو الی سه بار در هفته به آن آب بدهید. همچنین شما میتوانید به منظور جلوگیری از خشک شدن نوک برگهای دراسنا، از آب جوشیده سرد شده برای آبیاری آن استفاده کنید.
این گیاه آپارتمانی به رطوبت متوسط نیز احتیاج دارد؛ لذا بهتر است که در هوای گرم و خشک، برگهای آن را هر چند وقت یکبار غبارپاشی کنید. این عمل منجر به تمیز شده برگهای گل از گرد و غبار نیز میشود.
دراسنا از نظر ظاهری به نخل شباهت دارد و میتواند زیبایی دکوراسیون دفتر کار یا منزل شما را دوچندان کند. این دسته از نباتات در مناطق گرمسیری میتوانند تا 15 متر نیز رشد نمایند، اما رشد آنها در محیط خانه به 120 تا 180 سانتیمتر خواهد رسید. لازم به ذکر است که این درختچههای زیبا و همیشه سبز، سمی هستند و خوردن آنها مسمومیت به همراه دارد. بنابراین گلدان دراسنا را در مکانی دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی بگذارید.
پتوس
پتوس (Pothos) گیاهی رونده با برگهای قلبی شکل است؛ به همین دلیل بهترین مکان برای نگهداری آن، قفسههای بلند یا گلدانهای آویز هستند. این در حالی است که نحوه نگهداری از پتوس بسیار آسان است و حتی افراد تازهکار نیز از عهده مراقبت از آن بر میآیند. در ضمن، این رستنی به سرعت رشد کرده و از طریق ریشهزایی قلمهها در آب تکثیر میشود. بهترین شرایط محیطی برای نگهداری از پتوس، نور متوسط غیرمستقیم و هفتهای یکبار آبیاری پس از خشک شدن خاک آن است.
برگ عبایی
گیاه برگ عبایی (Aspidistra) به خانواده سوسنها تعلق دارد و دارای 8 گونه مختلف از نباتات همیشه سبز آپارتمانی و گلخانهای است. این رستنی با برگهای صاف و پهن به آرامی رشد کرده و نسبت به شرایط آبوهوایی سخت مقاوم است. شما باید زمان آبیاری برگ عبایی را به وقتی موکول کنید که سطح خاک خشک شده باشد. البته این گیاه میتواند خشکی و نور کم را نیز تحمل نماید. همچنین بهتر است که این نبات را در تابستان در محل نیمه سایه قرار دهید، زیرا آفتاب برگهای آن را از بین میبرد.
تیلاندسیا
یکی دیگر از گیاهان آپارتمانی مقاوم به کم آبی تیلاندسیا ( Tillandsia) نام دارد که میتواند در شرایط محیطی بسیار عجیب رشد و زندگی کند. حتما شگفتزده خواهید شد که بدانید، این گونه نباتی نه به آب نیاز دارد و نه به خاک! بنابراین شما میتوانید هر جا که دوست داشتید، از تیلاندسیا نگهداری کنید.
تیلاندسیاها اندازه و رنگهای مختلفی دارند و اندازه آنها تا 2 متر نیز میرسد. گونههایی از این نوع رستنی هوازی رطوبت دوست وجود دارند که گل میدهند؛ اما این گلدهی به معنای پایان عمر آنها است. اما جوانهها به جای گیاه اولیه رشد کرده و این چرخه حیات ادامه پیدا میکند.