آخرین رپرتاژها

پیشنهاد سردبیر

  • قارچ چه ویتامینی دارد؟

    قارچ سرشار از پروتئین، ویتامین، املاح و مواد معدنی است؛ برای سلامتی بسیار مفید بوده و به دلیل دارا بودن آنتی‌اکسیدان و فیبر در پیشگیری از بیماری‌های مزمن موثر است. کالری...

  • صفر تا صد پرورش قارچ صدفی

    امروزه خیلی از افراد برای شروع یک کسب و کار جدید به سمت پرورش قارچ صدفی می‌روند و برای بسیاری که دنبال شغل جدیدی هستند همیشه جای سوال است که آیا...

  • گیاه زیگزاگ یا پدیلانتوس یا ستون فقرات شیطان

    گیاه زیگزاگ یا پدیلانتوس که به آن گیاه ستون فقرات شیطان نیز گفته می شود، یکی از گیاهان زینتی پرطرفدار است که به دلیل داشتن فرم جذاب و بلند خود،...

  • خواص گل یشم در خانه

    گل یشم از خانواده ساکولنت‌ها و بومی جنوب آفریقا است. این گل‌های زیبا و ارزشمند، نه تنها نگهداری آسانی‌ داشته و هوای خانه را تصفیه می‌کنند، بلکه خواص دارویی...

  • انتقال پتوس از آب به خاک

    پتوس یکی از گیاهان سازگار و بسیار زیبای آپارتمانی است و طرفداران زیادی دارد. این گیاه به راحتی تکثیر می‌شود و شرایط نگهداری آن نیز آسان است. شما به...

فرم خبرنامه

ورودی نامعتبر

 انواع بیماری گیاهان آپارتمانی و روش های درمان آن کدامند؟

گل و گیاهانی که در آپارتمان نگه­داری می­ شوند کاربرد زینتی دارند و جلوه زیبایی به فضای هال و اتاق­های شما می­ بخشند. نگه­داری از آن­ها اصول خاص خود را دارد. با این وجود، ممکن است بعضی بیماری­ ها گیاهان آپارتمانی را تهدید کنند و باعث آسیب دیدن آن­ها شوند.

در صورتی که گیاه شما بیماری شود، ابتدا باید ریشه و علت بیماری آن را بیابید. سپس به صورت اصولی جلوی بیماری را گرفته تا آسیب بیشتری به گیاه نرسد. در این مورد، باید اطلاعاتی درباره بیماری­ های گیاهی و روش درمان آن­ها داشت. در این نوشته، به بررسی چند مورد از آن­ها می­ پردازیم.

بیماری های گیاهان آپارتمانی، کدام قسمت های گیاه را تحت تاثیر قرار می دهند؟

به طور کل بیماری­ های گیاهان آپارتمانی ممکن است همه بخش­های گیاه را تحت تاثیر قرار دهد. با این حال، آسیب به بخش ریشه کمتر قابل مشاهده است. بیشتر آسیب­ های محیطی نیز به برگ و ساقه وارد می­ شود که بیشتر در معرض بیماری­ها هستند.

در واقع، اولین علائم بیماری­ های گیاهی در برگ و گل آن مشاهده می ­شود. بهتر است هر چند وقت یکبار، هنگام رسیدگی به گیاهان، گل و برگ آن را بررسی کنید و در مورد تغییرات آن حساس باشید. همچنین باید نسبت به بیماری­ های گیاهان آپارتمانی آگاهی کافی داشته باشید. تاثیر بیماری بر بخش­های مختلف گیاهان آپارتمانی متفاوت است:

  • در ریشه معمولا به شکل پوسیدگی و تورم موضعی نمایان می­ شود.
  • در برگ­ها، به شکل لکه، زنگ، بی رنگی و بدشکلی دیده می­ شود.
  • در ساقه به شکل پوسیدگی، لاغری، کوتاهی یا تغییر شکل مشاهده می­ شود.
  • اگر گیاه آپارتمانی شما میوه داشته باشد، میوه آن هنگام بیماری تغییر رنگ داده یا بدشکل می­ شود.

بیماری های گیاهان آپارتمانی، کدام قسمت های گیاه را تحت تاثیر قرار می دهند؟

عامل و منشا بیماری گیاهان آپارتمانی را می شناسید؟           

بیماری گیاهان آپارتمانی می ­تواند علل و عوامل مختلفی داشته باشد. شناخت منشا این بیماری­ ها می ­تواند به درمان آن کمک کند. بعضی از این عوامل عبارت اند از:

  • عوامل میکروبی: بسیاری از بیماری­ های گیاهی منشا باکتریایی یا ویروسی دارند. بعضی باکتری­ها می­ توانند در قسمت­های مختلف گیاه رشد کرده و از موادی که گیاه می ­سازد استفاده کنند. مثلا عامل گال در گیاهان، اگروباکتریوم است. این باکتری به کمک پلازمید خود موجب ایجاد گال در گیاهان می­ شود.
    بعضی دیگر از عوامل بیماری، ویروس­ های گیاهی هستند. چنین ویروس­ هایی با آلوده کردن گیاه آپارتمانی معمولا جلوی رشد آن را می­ گیرد. نوع دیگر عوامل بیماری زای میکروبی، ویروئیدها هستند که می ­توانند باعث آسیب جدی به گیاه شوند.
  • علف­های هرز: وجود علف هرز در کنار گیاهان آپارتمانی باعث بروز سفیدک می­ شود. سفیدک­ها از نوع قارچ هستند. در واقع علف هرز به عنوان ناقل این قارچ­ های مضر عمل کرده و آن را به گیاهان انتقال می­ دهد.
  • آب: بهترین شرایط رشد قارچ ­های مضر در کنار گیاهان آپارتمانی وجود رطوبت کافی، دمای مناسب و سایه است. تمام این شرایط در یک گلدان در آپارتمان مهیاست. باید توجه داشت آبی که به گیاهان آپارتمانی خود می ­دهید فاقد هرگونه عوامل بیماری همچون قارچ یا کثیفی دیگر باشد.
  • حشرات: یکی از مهم­ترین عوامل بروز بیماری ­های گیاهی حشرات هستند. علاوه بر این که حشرات باعث نقل و انتقال ویروس به گیاه می­ شوند، با آسیب رساندن به بخش­های مختلف گیاه از طریق تغذیه از آن، باعث بیماری گیاه می شوند. به همین منظور باید از حشره ­کش­ های بهداشتی برای دور نگه داشتن حشرات مضر استفاده کرد.
  • خاک: منشا تغذیه گیاه خاک است. اگر خاک آلوده باشد (قارچ، باکتری، کرم و غیره) ممکن است گیاه بیمار شده و آسیب ببیند. بهتر است هنگام تعویض خاک گلدان از خاک­های ضدعفونی شده استفاده کرد.

عامل و منشا بیماری گیاهان آپارتمانی را می شناسید؟           

علائم بیماری گیاهان آپارتمانی چه هستند؟

همانطور که گفته شد، علائم بیماری گیاهان آپارتمانی می­ تواند در قسمت­های مختلف گیاه همچون گل، برگ، ساقه و ریشه بروز کند. بعضی از این علائم به صورت بدشکلی اندام گیاهی و بعضی دیگر با تغییر رنگ و پوسیدگی مشاهده می­ شوند.

بیماری ­های قارچی مانند زنگ، سفیدک و کپک روی برگ و میوه گیاه کاملا مشهود است. زنگ با رنگ زرد و پوسیدگی همراه است. قارچ سفیدک نیز برگ و ساقه را با رنگ سفید می­ پوشاند. کپک نیز با رنگ­ های مختلف روی بخش­ هایی از گیاه رشد می­ کنند که مواد قندی داشته باشد، همچون گل و میوه.

اگر گیاه آپارتمانی شما بدشکل شد، یا برگ و ساقه آن تغییر رنگ داد احتمالا درگیر بیماری است. اگر آب و کود کافی به آن داده ­اید و شرایط نوردهی را رعایت کرده­ اید اما گیاه رشد مناسبی ندارد، در این شرایط گیاه ممکن است درگیر بیماری یا آفت در ریشه باشد.

تغییر رنگ برگ ­ها ممکن است به خاطر آبیاری زیاد یا ضعف خاک باشد. اگر خاک ضعیف باشد نیز رنگ برگ ­های سبز به زردی میل می­ کند. همچنین ممکن است برگ­ ها شکل خال خال پیدا کنند که احتمالا عامل میکروبی یا قارچی دارد.

بیماری های شایع و رایج گیاهان آپارتمانی را بشناسید    

بیماری ­های شایع و رایج گیاهان آپارتمان فراوان هستند. اما چند مورد از آن­ها از بقیه رایج تر هستند. در اینجا به چند مورد از این بیماری ­ها اشاره می­کنیم:

  • پوسیدگی ریشه: این بیماری معمولا به خاطر آبیاری زیاد اتقاق می ­افتد. برای درمان این بیماری بهتر است نحوه آبیاری گیاه آپارتمانی خود را مطالعه کنید.
  • لکه ­های قارچی: این بیماری همانطور که مشخص است بر اثر رشد قارچ روی اندام­ های مختلف گیاه رخ می­ دهد. مثلا رشد سفیدک روی برگ یا کپک روی میوه یا زنگ روی برگ و ساقه. بیماری سفیدک نیز نوعی کپک پودری است که معمولا در زمستان رخ می ­دهد.
  • قارچ خاکستری: این نوع قارچ نیز باعث خشک شدن و قهوه­ ای شدن برگ گیاهان آپارتمانی می­ شود.
  • زغالک: این بیماری هم نوعی قارچ است که از خاک منشا می­ گیرد. در صورت وجود دما و رطوبت مناسب، زغالک خود را به برگ­ های گیاهان رسانده و رشد می­ کند.
  • لکه برگی: این بیماری منشا باکتریایی دارد. معمولا ظاهر زرد رنگی روی برگ ایجاد می ­شود. باکتری مولد آن توسط حشراتی همچون کنه به گیاه منتقل می­ شوند.
  • پوسیدگی برگ: این بیماری می ­تواند عوامل متعددی داشته باشد همچون نور زیاد، آبدهی زیاد، وجود عوامل میکروبی و غیره.
  • گال: این بیماری باکتریایی در ریشه گیاهان دیده می ­شود. گال به شکل یک غده رشد کرده و از مواد غذایی گیاه استفاده می­ کند. عدم رشد کافی و بدشکلی گیاه یکی از نشانه­ های گال است.

بیماری های شایع و رایج گیاهان آپارتمانی را بشناسید    

بیماری گیاهان آپارتمانی را چطور درمان کنیم؟

درمان بیماری­ های گیاه به عامل آن بستگی دارد. در بعضی موارد با حذف عامل بیماری می­ توان به طور کامل علائم بیماری گیاهان آپارتمانی را از میان برد. در بعضی موارد نیاز به تغییر رویه مانند تغییر در میزان آبدهی یا نوردهی گیاه است. برای درمان بیماری­ های گیاهی، چندین راه پیشنهاد می ­شود:

اگر ریشه بیماری را در خاک یافتید، می­ توانید خاک گلدان را عوض کنید. مطمئن شوید خاک جدید ضدعفونی شده باشد و کرم یا قارچ زنده­ای در آن وجود نداشته باشد. همچنین ترکیب مناسب کود و خاک آن را رعایت کنید.

اگر مشکل از آبدهی است (مانند پوسیدگی ریشه) بهتر است برنامه آبدهی را تغییر دهید و اطلاعات مربوط به نیاز گیاه آپارتمانی به آب را مطالعه کنید. همچنین اگر املاح آب زیاد است، سعی کنید از آب تصفیه شده استفاده کنید.

در صورتی که مشکل از وجود حشرات است، سعی کنید از حشره کش­ هایی که ضرر کمتری دارند استفاده کنید. دقت کنید که استفاده بیش از حد حشره کش برای گیاه و برای خود شما بسیار مضر است.

در صورتی که بیماری گیاه آپارتمانی شما به خاطر نوردهی باشد، با جابجایی گیاه و قراردادن آن در جای مناسب می­ توانید بیماری را برطرف کنید. باید دقت داشت بعضی گیاهان آپارتمانی در صورت جابجایی ممکن است تا چند روز رشد نکنند. توجه داشته باشید نیاز هر نوع گیاهی به نور متفاوت است. لذا اطلاعات مربوط به نیاز هر گیاه به نوردهی را جداگانه بررسی و مطالعه کنید.

بیماری گیاهان آپارتمانی را چطور درمان کنیم؟

روش های پیشگیری از بیماری گیاهان

برای پیشگیری از بیماری گیاهان، بهتر است اطلاعات کافی راجع به جزئیات نگهداری هر گیاه آپارتمانی را بدانیم. معمولا گیاهانی در آپارتمان نگهداری می ­شوند که نیاز زیادی به نور خورشید ندارند، یعنی نور غیر مستقیم نیز می ­تواند رشد آن­ها را تضمین کند. با این­ حال، مدت زمان نوردهی هر گیاه متفاوت است. نور مستقیم یکی از عوامل پوسیدگی برگ و اندام ­های دیگر است.

عامل بسیاری از بیماری­ های گیاهان آپارتمانی در خاک است، همچون کرم، قارچ و بعضی باکتری­ ها. اگر خاک گیاه را عوض می­ کنید حتما از ترکیب خاک مناسب همان گیاه استفاده کنید. همچنین خاک ضدعفونی شده تهیه کنید تا عوامل بیماری­ زا در آن وجود نداشته باشد. اگر گیاه شما در مجاورت پنجره یا هوای آزاد است، امکان تردد حشرات بالاست. بعضی حشرات می ­توانند ناقل باکتری یا هاگ قارچ­ ها باشند. بهتر است از حشره­ کش­ های استاندارد برای دور نگه داشتن حشرات استفاده کنید.

یکی از بهترین راه­ ها برای پیشگیری از بیماری گیاهان آپارتمان، بررسی برگ و گل آن­ها است. زمانی که به آن­ها آب می ­دهید یا رسیدگی می­ کنید، بهتر است همه اندام­ های گیاه را بررسی کنید. وجود پوسیدگی، تغییر رنگ و بدشکلی می­ تواند از علائم بیماری باشد. بهتر است اگر به بروز بیماری مشکوک هستید، علائم آن را در اینترنت سرچ کنید و مطابقت دهید.

نیاز گیاه آپارتمانی به آب را نیز بررسی کنید. به طور مثال، کاکتوس نیاز کمتری به آب دارد؛ در صورت آبدهی زیاد احتمالا ریشه های آن پوسیده می­ شود. در حالی که گیاهانی که رویش بیشتری دارند (مانند پتوس) معمولا باید خاک مرطوبی داشته باشند. باید نسبت به نیاز هر گیاه به آب اطلاعات کافی داشت. همچنین آبی که به گیاه می­دهید نباید املاح زیادی داشته باشد، چرا که باعث پوسیدگی ریشه گیاه می­ شود.

نوشتن دیدگاه