آخرین رپرتاژها

فرم خبرنامه

ورودی نامعتبر

اتوماسیون گلخانه چیست

احداث و رسیدگی به گلخانه همیشه با مسائل متفاوتی همراه بوده است. میزان بهره وری از گلخانه به مقدار هزینه و فناوری مورد استفاده شما بستگی دارد، به همین دلیل این اصول از اهمیت زیادی برخوردار هستند. بسیاری از سرپرستان گلخانه در پی یافتن روش های جدیدی برای کنترل و مدیریت آن هستند. همانگونه که مطلع هستید هر گونه نوآوری خردمندانه ای قادر به سودآوری بالایی است. به همین علت آشنایی با این سیستم مسئله بسیار با اهمیتی خواهد بود.

این روزها خیلی از اشخاص در پی آن هستند که گلخانه خود را از روش های کنترل سنتی به شیوه های مدرن آن تغییر دهند. به خاطر همین بسیاری از افراد از شیوه اتوماسیون گلخانه کمک می گیرند. با توجه به اینکه آشنایی با این امر و تسلط بر نحوه اجرای آن می تواند به بالا رفتن میزان تولیدات گلخانه منجر شود، ما در این مطلب قصد داریم شما را با این مفهوم و کارکردهای آن بیشتر آشنا کنیم. پس با در این مقاله همراه باشید.

مدیریت گلخانه و اتوماسیون

قبل از آن که این سیستم را به شما توضیح دهیم، نیاز است روش های سنتی مدیریت گلخانه را با هم بررسی کنیم. در واقع این نوع از گلخانه ها در همه جا رواج دارند.

مدیریت گلخانه و اتوماسیون

در این گونه گلخانه ها هیچ گونه سامانه کنترلی موجود نیست و همه پایش ها و نظارت ها مبتنی بر تجربه و تکنیک است. به عنوان مثال سرپرست گلخانه از یک باغبان برای آب دادن به گیاهان استفاده می کند و این شخص نیز به طور اتفاقی یا بر اساس دفترچه برنامه ریزی این کار را انجام می دهد.

با توجه به این که بسیاری از گلخانه ها با مسائل و مشکلات مختلفی روبه رو هستند، اتکا به روش سنتی امری است که با ریسک بالایی مواجه خواهد شد. در نظر بگیرید که نیروی کار شما از خاموش کردن بخاری گلخانه غفلت ورزیده باشد، تبعات این کار می تواند برای شما جبران ناپذیر باشد. گلخانه های سنتی پیشینه زیادی در سرگذشت بشر دارند و این قدمت به آن علت بوده است که توسعه و نوآوری شکل گرفته در زمینه کشاورزی و گلخانه با تاخیر زیادی به حوزه کاربردی وارد شدند، اما اکنون بکارگیری روش های سنتی به دلیل رایج شدن سیستم اتوماسیون گلخانه دیگرچندان متداول نیست.

کاستی های مدیریت سنتی گلخانه  

اصلی ترین نقص گلخانه های سنتی آن است که از هیچ گونه کنترل و پایش منظمی برخوردار نیستند. در واقع به علت تعداد بی شمار گیاهان و وضعیت اقلیمی مورد نیاز هر کدام، مدیریت همه داده ها در زمینه آبیاری، کود دهی، سم پاشی و... امر آسانی نخواهد بود؛ بنابراین رسیدن به بهره وری بهینه کار سختی محسوب می شد. علاوه بر این، گلخانه های سنتی به نیرو انسانی زیادی احتیاج داشتند و مدیریت همه قسمت های گلخانه نیز کار دشواری بود.

کاستی های مدیریت سنتی گلخانه  

سیستم اتوماسیون گلخانه

این سیستم با اتکا به فناوری های به دست آمده همه مشکلات در رابطه با کار جسمانی را برطرف نموده است. این سیستم ها به شما این امکان را می دهند که تکنولوژی تمام اطلاعات در مورد گیاهان و فاکتورهای تاثیرگذار بر آن ها را گردآوری کنید و به وسیله اقسام مختلفی از لوازم هوشمند به کنترل و حفاظت از محصولات گلخانه از فاصله دور اقدام نمایید.

مزیت های بکارگیری سیستم اتوماسیون گلخانه 

در زیر به منظور آشنایی بیشتر شما عزیزان مواردی از مزیت های این سیستم را معرفی خواهیم کرد.

قابلیت پایش از راه دور

از توانایی های این سیستم این است که به وسیله سازوکارهای هوشمندی که در آن نصب می شود می توان بر وضعیت گلخانه از فاصله دور نظارت داشت.

قابلیت مطابقت با هر نوع فاکتور مورد نیاز

هر گلخانه روش های کاشت و حفاظت مخصوص به خود را دارد. به همین علت بعضی از صاحبان گلخانه نگران مطابقت دادن سیستم اتوماسیون گلخانه با وضعیت مورد نیاز هستند، اما به دلیل برخوداری این سیستم از بروزترین تکنولوژی ها در زمینه کشاورزی و باغداری قابلیت تطبیق دادن خود با هر نوع شیوه کاشت و مراقبت از گیاهان گلخانه را دارد.

صرفه جویی در مصرف انرژی

این سیستم می تواند همه اطلاعات در رابطه با محصولات مثل میزان دی اکسید کربن، رطوبت، نور و دما را مورد سنجش قرار دهد. اگر در هر کدام از این پارامترها نوسانی وجود داشته باشد، می توان سریعأ روش های گرمایش، آبیاری و... را تغییر داد.

کاستی های مدیریت سنتی گلخانه  

بالارفتن کیفیت و کمتر شدن خطاها

چون تمام وضعیت گلخانه به صورت خودکار توسط نرم افزارهای کامپیوتری مورد نظارت قرار دارد. همین مسئله سبب می شود که گیاهان مرغوبیت بیشتری داشته باشند. افزون بر این به دلیل کاهش خطاهای انسانی راندمان تولید افزایش می یابد.

لوازم مورد استفاده در سیستم اتوماسیون گلخانه

اکنون که مفهوم این سیستم را درک کردید، در ادامه اصلی ترین سازوکارهای بکارگرفته شده در این سیستم را به شما توضیح خواهیم داد.

حسگر رطوبت

از اصلی ترین چالش های موجود در گلخانه هدر رفت بیش از حد آب آن است. از سوی دیگر بعضی از گیاهان به علت جذب زیاد آب پژمده می شوند. استفاده از سنسور رطوبت این قبیل مشکلات را حل خواهد کرد.

حسگر دما

با استفاده از این دستگاه قادر خواهید بود وضعیت دمایی حال حاضر و نیز دمای پیشین گلخانه را مورد رصد قرار دهید.

کاستی های مدیریت سنتی گلخانه

حسگر دی اکسید کربن

دی اکسید کربن گلخانه میزان فتوسنتز و تنفس گیاهان را نشان می دهد. اطلاع از این فاکتور و تنطیم آن باعث بالا رفتن کیفیت محصولات می شود. این دستگاه به شما این امکان را می دهد که به صورت لحظه ای از این پارامتر باخبر شوید.

فوگر یا رطوبت ساز

هنگامی که حسگر رطوبت متوجه شد که میزان رطوبت گلخانه افزایش یا کاهش یافته است، شما می توانید به وسیله گونه های مختلف تجهیزات رطوبت ساز نوسانات موجود در این زمینه را برطرف نمایید.

هیتر و فن

بکارگیری این وسیله سبب می شود که هرگونه کاهش یا افزایش دما که به وسیله حسگر دمایی ضبط شده است برطرف گردد. علاوه بر این هیترها از امنیت بالاتری نسبت به بخاری های معمولی برخوردارند.

نتیجه گیری

استفاده از سیستم اتوماسیون گلخانه سبب می شود که محصولات شما از مرغوبیت بیشتری برخوردار شوند. علاوه بر این بکارگیری این سیستم سبب صرفه جویی در هزینه ها و انرژی گلخانه خواهد شد. توصیه ما به شما این است که قبل از استفاده از هر نوع سیستمی مطالب ذکر شده در این مقاله را مطالعه نمایید.

نوشتن دیدگاه